Joka seitsemäs kunnanjohtaja maksaa veronsa toiselle paikkakunnalle – katso oman kuntasi tilanne

Vain joka seitsemäs kunnan- ja kaupunginjohtaja asuu vakituisesti muualla kuin johtamassaan kunnassa.

Tämä ilmenee Savon Sanomien selvityksestä, jossa kunnanjohtajien kotikunnasta otettiin selvää väestötietojärjestelmän ja sähköpostikyselyn avulla. Menetelmällä saatiin tietoon 289 kunnanjohtajan kotikunta. Kuntia on kaikkiaan 311, eli 22 kunnanjohtajan kotikunta jäi varmistamatta.

Ulkopaikkakuntalaisten johtamia kuntia löytyi selvityksessä 41, ja nämä ovat pääsääntöisesti pieniä, alle 10 000 asukkaan kuntia. Vain 17 500 asukkaan Kempele ja noin 21 000 asukkaan Kurikka ja Mäntsälä ylittävät rajapyykin. Joukkoon lukeutuu myös 200 000 asukkaan Oulu, jonka tuore kaupunginjohtaja Päivi Laajala on tosin ilmoittanut muuttavansa kaupunkiin.

Kunnanjohtajat pendelöivät eli käyvät töissä asuinpaikkakuntansa ulkopuolella selvästi harvemmin kuin työssäkäyvä väestö keskimäärin.

Tilastokeskuksen viimeisimpien, vuoden 2014 lukemien mukaan 33 prosenttia eli kolmannes työllisistä saa leipänsä muualta kuin kotikunnastaan. Ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneiden kohdalla kuntarajan ylittäminen työmatkalla on vieläkin yleisempää, sillä heidän keskuudessaan osuus oli 39 prosenttia.

Paikkakunnalta toiselle sukkuloivien osuus on kasvanut tasaisesti aina ensimmäisestä tilastovuodesta 1987 alkaen. Tuolloin 20 prosenttia työssäkäyvästä väestöstä työskenteli muualla kuin virallisella asuinpaikkakunnallaan.

Kirjojen siirtäminen työnantajakuntaan ei tosin väistämättä tarkoita sitä, että kunnanjohtaja todella myös asuisi paikkakunnalla. Esimerkiksi Lapinlahden kunnanjohtaja Janne Airaksinen on siirtänyt kirjat Varpaisjärvelle sukunsa taloon, mutta hän asuu perheensä kanssa vakituisesti Kuopion Pajulahdessa.

– Näen, että tämä on aika poikkeuksellinen tehtävä ja kunnanjohtaja saa ihan hyvän korvauksen, joten on hyvä, että verotulot saadaan kunnalle, Airaksinen selvittää.

– Asumiseen vaikuttaa moni asia, perhekuviot, puolison työpaikka, lasten koulut, hän listaa.

Pohjois-Savon vakituisista kunnanjohtajista Tervon Petteri Ristikangas on ainoa, joka ei maksa verojaan johtamaansa kuntaan.

– Tämä on tulos tai ulos -hommaa. Jos minä nukun jossakin muualla, jokin veroeuro voi toki jäädä saamatta, Ristikangas kommentoi.

Myöskään Tuusniemen johtaja ei asu kunnassa, mutta kuntaa johtaa parhaillaan vt. kunnanjohtaja. Kunnanjohtajan valintaprosessi on kesken.

Kunnallispolitiikan professori Arto Haveri Tampereen yliopistosta katsoo, että kotikunnat ja asumisjärjestelyt kertovat kunnanjohtajan tehtävän erityisyydestä.

– Edelleen ollaan siinä tilanteessa, että kuntajohtajan pääsääntöisesti edellytetään asuvan siinä kunnassa, jota hän johtaa. Mutta tilanne on käsittääkseni jonkin verran muuttunut, koska parikymmentä vuotta toisenlainen tilanne ei tullut kysymykseenkään.

Alle 40-vuotiaisiin kuntajohtajiin puretuneessa tutkimuksessa nousi esiin toimitusjohtajamainen ote, jossa kuntajohtajuus nähdään yhä enemmän työnä töiden joukossa, Haveri kertoo.

Professori arvioi, että kunnallisverojen maksaminen voi osaltaan lisätä painetta muuttaa työssäkäyntipaikkakunnalle, mutta se ei ole kysymyksen ydin.

– Poliittiset päättäjät ja kuntalaisetkin katsovat edelleen, että asuminen kunnassa on sitoutumisen ja uskottavuuden merkki kuntajohtajalle. Jos kunnanjohtaja ei halua muuttaa paikkakunnalle, hänen ei katsota olevan tehtävän kanssa tosissaan. Hän on kunnan keulakuva ja merkkihenkilö ja etenkin pienissä ja isommissakin kunnissa paikallinen julkkis.

Näin selvitys tehtiin

Savon Sanomat pyysi Kuntaliitolta listan suomalaisista kunnanjohtajista, jota verrattiin Väestötietojärjestelmään.

116 kunnanjohtajalle, joiden kohdalla varmuutta ei saatu kaimojen vuoksi tällä tavoin, lähetettiin kysely sähköpostitse.

Tällä tavoin saatiin selville kaikkiaan 289 kunnanjohtajan kotikunta.

22 kunnanjohtajan kotikunta jäi epäselväksi.

Epäselvistä tapauksista kymmenen oli Ahvenanmaan kuntia, joihin teknisistä syistä ei lähetetty sähköpostia.

Seuraavien kuntien johtajat ovat kirjoilla muualla kuin työnantajakunnassaan: Askola, Eurajoki, Hailuoto, Hankasalmi, Hartola, Joutsa, Juupajoki, Karkkila, Kauniainen, Kempele, Konnevesi, Koski Tl, Kuhmoinen, Kurikka, Loppi, Luhanka, Marttila, Masku, Miehikkälä, Mynämäki, Myrskylä, Mäntsälä, Nousiainen, Oripää, Oulu, Parikkala, Pelkosenniemi, Polvijärvi, Pornainen, Pukkila, Pyhäranta, Ristijärvi, Ruovesi, Rusko, Siuntio, Tervo, Tuusniemi, Tyrnävä, Utajärvi, Viitasaari, Vöyri.

Näiden kuntien ykkösviranhaltijan kotikunta ei selvinnyt: Akaa, Eckerö, Föglö, Geta, Hammarland, Hattula, Iitti, Janakkala, Jomala, Keminmaa, Kivijärvi, Kokkola, Kumlinge, Lemland, Lumijoki, Lumparland, Pello, Saltvik, Tammela, Virrat, Vårdö, Ypäjä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Rautavaaran kunnanjohtaja Unto Murto tunnustautuu kyläpäälliköksi

Uusimmat

Kotimaa

Poliisi: Tornion räjähdykseen ei näytä liittyvän terroristista motiivia

Lännen Median tiedot: Helsingissä viime viikolla tapahtunut henkirikos oli paloittelusurma

THL: Suomessa on todettu vuorokaudessa 29 uutta koronavirustartuntaa

Rajavartiolaitoksen esitutkinta valmistui: kaksi venäläishävittäjää loukkasivat viime kuussa Suomen ilmatilaa Porvoon edustalla

OAJ: Etäopetus soveltuu osin lukioihin, mutta perusopetukseen ei juurikaan –  koronakevään oppimisvajetta ei paikata vuodessa tai kahdessa

Sanna Inkisen uutisanalyysi: Naiset johtavat lomautus- ja työttömyystilastoja – Kirivätkö miehet syksyllä ohi?

Kertakäyttömaskin hinta pyörii euron paikkeilla, eli mahdollisen THL-suosituksen noudattaminen voi maksaa 100–200 euroa kuukaudessa – "Varmasti suomalaiset osaavat käyttää"

Soininvaara lyttää ABC-Suomen: "Kaupunkien houkuttelevuus on vähäistä, koska ne ovat niin rumia"

Soininvaaralta kova väite: Haavisto poliittisen vainon kohteena, vihreillä kannatuksen kannalta väärät salkut

Koronaohjeita päivitettiin: Hengitystieoireiden kanssa ei jatkossa saa mennä kouluun tai päiväkotiin, ellei koronaa ole suljettu pois

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.