Joka viides lapsi saa liian vähän D-vitamiinia

Jopa viidenneksellä suomalaislapsista veren D-vitamiinipitoisuus jää alle terveyden kannalta riittävänä pidetyn tason, selviää Itä-Suomen yliopiston tuoreesta tutkimuksesta.

Yli 80 prosenttia Lasten liikunta ja ravitsemus -tutkimukseen osallistuneista lapsista sai suositusta vähemmän D-vitamiinia ruoasta ja vitamiinivalmisteista.

Tutkimuksen mukaan riittävä maitotuotteiden käyttö vaikuttaa eniten alakouluikäisten lasten veren D-vitamiinipitoisuuteen. Vähintään kolme lasia maitoa päivässä juovilla lapsilla vitamiinipitoisuus on korkeampi kuin vähemmän maitoa juovilla ikätovereilla. Maito oli tärkein D-vitamiinin lähde. Tutkimukseen osallistuneet lapset saivat siitä lähes puolet vitamiinimäärästään. Noin 30 prosenttia D-vitamiinista tuli rasvoista ja 10 prosenttia kalasta.

Muita suurempi D-vitamiinipitoisuus oli myös vitamiinivalmisteita käyttävillä sekä paljon liikkuvilla lapsilla. Yli kaksi tuntia päivässä liikkuvilla lapsilla vitamiinia oli veressä enemmän kuin alle puolitoista tuntia päivittäin liikkuvilla.

Veren riittävän D-vitamiinipitoisuuden on osoitettu olevan yhteydessä ainakin suurempaan luuntiheyteen ja pienempään osteoporoosin vaaraan.

Tutkimuksen tulokset julkaistiin British Journal of Nutrition -lehden verkkoversiossa. Kuopiossa tehdyn tutkimuksen alkumittauksiin osallistui 512 lasta, jotka aloittivat ensimmäisen luokan vuosina 2007–2009. Tutkitut lapset ovat edustava otos 6–8-vuotiaista suomalaisista.

Uusimmat

Kotimaa

Uutisanalyysi: Vähennetäänkö vai lisätäänkö poliisikoulutusta? Hallituksella ja Polamkin rehtorilla asiasta eri näkemys

Kompostointitarkastuksessa tsekataan, että kaikki on kunnossa – katso video

Vajaat työtunnit lisääntyneet varsinkin kaupan alalla – PAMin uusi puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen: "Osa-aikatyötä tarvitaan, mutta ei näin paljon kuin nyt tehdään"

Helsingin Sanomien selvitys: Google on Brysselin ahkerin lobbaaja

Hovioikeus ratkaisee tänään, syyllistyikö solvauksia laukonut Ilmavoimien eversti rikoksiin – myös ex-komentajan jälkitoimet puntarissa

Kittilän kunnanvaltuusto jätti kaikki nimitykset odottamaan oikeuden päätöksiä

Viikon puolivälissä viilenee – Keski-Euroopan helteet eivät yllä Suomeen

Lähes 7  000 suomalaista elää avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa samaa sukupuolta olevan kanssa – "virallisia" sateenkaarilapsiperheitä vain 785

Supo: Isis-leiriltä palaavat naiset todennäköisesti lisäävät terrorismin uhkaa Suomessa

Ministerit täydensivät tietoja omistuksistaan ja veloistaan: Rinne ilmoitti omistavansa sadantuhannen euron moottoripurren puolisonsa kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.