Jokelan koulusurma vahvisti asukkaiden yhteenkuuluvuuden tunnetta

Jokelan ja Kauhajoen asukkaat reagoivat koulusurmiin eri tavoin, selviää tuoreesta Turun yliopiston väitöstutkimuksesta.

Yhteiskuntatieteen maisteri Miika Vuori tarkasteli väitöksessään Jokelan ja Kauhajoen asukkaiden yhteisöllisyyden tunnetta ja väkivallan pelkoa paikkakunnilla tapahtuneiden koulusurmien jälkeen.

Tutkimuksen mukaan asukkaiden yhteenkuuluvuuden tunne vahvistui Jokelassa, vaikka myös huoli koulusurmien toistumisesta heijastui omaa paikallisyhteisöä kohtaan koettuna epäluottamuksena. Vastaavaa ei tullut esiin Kauhajoen asukkaiden kohdalla.

- Tulokset selittynevät osaksi sillä, että Jokelassa tapahtumapaikkana oli taajaman yläaste ja lukio, minkä takia väkivallan seuraukset koskettivat voimakkaammin Jokelan paikallisyhteisöä, Vuori sanoo.

Kauhajoen koulukeskuksen opiskelijat taas olivat kotoisin laajemmalta alueelta.

Voimakkainta huoli koulusurman toistumisesta oli heillä, joilla itsellään oli pieniä lapsia tai jotka menettivät koulusurmissa läheisensä. Koulusurmat aiheuttivat voimakkaampaa huolta naisissa kuin miehissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Suomessakin on varauduttu poliittiseen väkivaltaan – Päivi Nergin mukaan pieniinkään ilmiöihin ei saa suhtautua leikiten: "Suomi ei ole lintukoto"

Pyöräilijä menehtyi törmäyksessä auton kanssa – kolme autoa ohitti pyöräilijää, kun turma sattui

Omaa terveydentilaa halutaan seurata älylaitteilla – tulevaisuudessa tietoja voitaisiin hyödyntää myös terveydenhuollossa

Venäläisaluksen epäillään loukanneen Suomen ilmatilaa Porvoon edustalla

Antti Rinne sai EU-parlamentilta monta vaatimusta: Näihin visaisiin ongelmiin Suomen toivotaan puuttuvan

Poliitikot kiukuttavat suomalaisia, mutta suurin osa ei osaa nimetä ketään "vihaa" herättävää henkilöä

Suomen aluevesissä lepää yli tuhat hylkyä, joiden ympäristöriskiä selvitetään – puhki ruostuvat alukset saattavat levittää öljyä ja elohopeaa Itämereen

Yksi kuoli nokkakolarissa Oulun Kiimingissä

Antti Rinne esittelee tänään Euroopan parlamentissa Suomen tavoitteita puheenjohtajakaudelle

Suomalaiset päivittävät innokkaasti osaamistaan työelämässä – suurin osa myös valmis kouluttautumaan uudestaan, jos he jäisivät työttömiksi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.