Jokiravun suojeluun yli 400 000 euroa

Itä-Suomen yliopiston biologian laitoksen hanke on saanut rahoitusta jokiravun suojelun edistämiseen. Kolmivuotinen hanke sai 420000 euroa laajaa tiedotus- ja valistuskampanjaa varten. kampanjassa jaetaan tietoa jokiravun suojelun hyödyistä ja jokirapukantoja uhkaavista riskeistä.

Rahoittajina ovat EU:n komissio, Olvi-säätiö, Raija ja Ossi Tuuliaisen säätiö ja ympäristöministeriö hankkeeseen osallistuvien partnereiden lisäksi.

RapuKamu-hankkeen teemoina ovat jokiravun suojelun merkitys ja keinot, rapuruton vaarallisuus sekä vieraslajien uhat jokirapukannoille.

Hankkeen tiedotus- ja valistuskampanjoiden avulla pyritään selventämään ja yksinkertaistamaan jokirapukantojen hoitoa ja esitellään rapuruton ja vieraslajien erillistä ja yhteistä uhkaa jokirapukannoille.

Jokirapukannat ovat taantuneet hitaasti viimeisen 150 vuoden ajan. Jokirapusaalis on romahtanut noin kymmenesosaan 1900-luvun alun saaliista ja vakiintunut 2–3 miljoonaan.

–Kotoperäisen jokiravun häviämisen uhka on todellinen, kun rapurutto ja vieraslajit ovat ajamassa vesiluonnon tilan parantumisesta huolimatta jokirapua ahtaalle. Tomerat ja pitkäjänteiset toimet jokirapukantojen säilyttämiseksi ovat tarpeen, kertoo hankkeen koordinaattorina toimiva Itä-Suomen yliopiston biologian laitoksen dosentti Japo Jussila.

Hankkeen yhteistyökumppaneina ovat kalatalouskeskukset Hämeestä, Etelä-Karjalasta, Pohjois-Karjalasta, Kainuusta ja Lapista sekä Metsähallitus ja Kalatalouden Keskusliitto. Hankkeen aikana tehdään myös laajempaa yhteistyötä eurooppalaisten, kotoperäisten rapulajien suojeluun perehtyneiden instituutioiden kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.