Jopa kuuden asteen heitto sääennustuksissa

Kevään sää vaikuttaa kinkkiseltä ennustettavuutensa kannalta. Sunnuntaiksi esimerkiksi Kuopioon sääpalvelut lupaavat enimmillään 9–11 lämpöastetta, mutta maanantaiksi Foreca ennustaa Savon sydämeen yhdeksää astetta eli peräti viittä astetta vähemmän kuin Ilmatieteen laitos. Tämä oli tilanne lauantaina kello 15.

Tiistain sääennusteessa moni halunnee luottaa Ilmatieteen laitokseen, joka povaa Kuopioon 16 astetta. Forecan ennusteissa Kuopio jäisi tiistaina vain kymmeneen asteeseen.

Itä-Suomen kohdalla on Ilmatieteen laitoksen mukaan se tilanne, että säätyyppi vaihtuu viileämmästä lämpimämpään, mikä hankaloittaa ennusteiden tekoa. Ilmatieteen laitos uskoo auringon pilkistelevän, Foreca taas ei arvaa luvata pilvipeitteeseen rakoilua.

Tuuli puhaltaa lähipäivinä Itä-Suomessa navakasti, mutta ei ollenkaan niin hyytävästi kuin tänään. Tuulen suunnan ja voimakkuuden ennustaminen on Ilmatieteen laitoksen mukaan hankalampaa kuin lämpötilojen. Lämpötilaennusteita uskaltaa tehdä 5–7 päiväksi, mutta koska tuulesta joutuu varoittamaan useammin kuin lämpötilasta, ei puhureiden voimakkuuksia luvata kovin pitkälle eteenpäin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Sateet pahensivat Savon tulvia