Jopa sadoilla voi olla häkäoireita

Tulisijan käyttäjien häkäoireet ovat yleisempiä kuin on luultu. Uunit ja takat ovat yleistyneet kodeissa, mutta jokin niiden käytössä tökkii.

Häkäkuolemat eivät ole tilastoissa lisääntyneet, mutta ilmi tulleet sairaustapaukset ovat.

- KYSiin tulee häkämyrkytyksen saaneita enemmän kuin aiemmin. Ensiapuun tulevat vakavimmat oireet, joten lieväoireisia jää varmasti huomaamattakin, sisätautien erikoistuva lääkäri Samuli Nissinen arvioi.

Myös Pohjois-Karjalassa on törmätty kotien häkäongelmien yleisyyteen.

- Pelkästään Pohjois-Karjalassa kyse on kymmenistä tapauksista vuodessa, joissa palotarkastaja tai ambulanssin ensihoitaja havaitsee asunnossa liikaa häkää, palotarkastaja Jukka Taskinen Pohjois-Karjalan pelastuslaitokselta kertoo.

Ensiarvion mukaan myös Pohjois-Savossa ja Kainuussa vuosittain useat kymmenet oireilevat hään takia. Tämä tarkoittaisi yhteensä satoja häkäoireisia suomalaisia koko maassa vuodessa.

Tarkkaa määrää ei kuitenkaan tiedetä, joten asiaa aletaan tutkia nyt lisää.

Koska häkämyrkytysmääristä ei ole vielä tarkkaa tietoa, Pelastusopisto tutkii asiaa ensi vuonna. Etelä- ja Pohjois-Savon ja Etelä- ja Pohjois-Karjalan palotarkastajat mittaavat häkäpitoisuuksia tammi-huhtikuussa yhteensä ainakin 2 000 kodista.

Uusimmat

Kotimaa

Metsäpalovaroituksia odotettavissa ainakin osassa maata juhannuksena

Presidentti Niinistö ei epäile ulkopolitiikan yhteistyön jatkumista uuden hallituksen kanssa – "Hallitusohjelman kirjauksissa ei mitään merkittävää uutta"

Vantaan miekkamies löi useita kertoja rollaattorilla liikkunutta miestä – poliisi tutkii murhan yrityksenä

Näkökulma: Keskustan ja vihreiden järkiavioliitossa kipinät sinkoilevat heti papin aamenen jälkeen

Europarlamentaarikko Silvia Modig ilmoitti Facebookissa menneensä naimisiin

Pääesikunta vaatii Ilmavoimilta lisäselvityksiä Lapinmajan käytöstä

Kolme karhukolaria neljässä päivässä Pohjois-Karjalassa

Helpottunut lehmä vedettiin ylös lietealtaasta kolmen metrin syvyydestä Ruokolahdella – nosto-operaatiossa traktori ja lähes 10 miestä

Kaikkien kuntien tietoturvassa olisi parantamisen varaa – Lahteen kohdistuneessa kyberhyökkäyksessä tuhat tietokonetta saastui

Neuvostovankeja kohdeltiin maatiloilla yleensä hyvin, tiukat ohjeet eivät uponneet isäntäperheisiin – Tutkimukseen haastateltujen jatkosodan ajan lasten mukaan vankien kanssa syntyi usein ystävyys

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.