Jopa sadoilla voi olla häkäoireita

Tulisijan käyttäjien häkäoireet ovat yleisempiä kuin on luultu. Uunit ja takat ovat yleistyneet kodeissa, mutta jokin niiden käytössä tökkii.

Häkäkuolemat eivät ole tilastoissa lisääntyneet, mutta ilmi tulleet sairaustapaukset ovat.

- KYSiin tulee häkämyrkytyksen saaneita enemmän kuin aiemmin. Ensiapuun tulevat vakavimmat oireet, joten lieväoireisia jää varmasti huomaamattakin, sisätautien erikoistuva lääkäri Samuli Nissinen arvioi.

Myös Pohjois-Karjalassa on törmätty kotien häkäongelmien yleisyyteen.

- Pelkästään Pohjois-Karjalassa kyse on kymmenistä tapauksista vuodessa, joissa palotarkastaja tai ambulanssin ensihoitaja havaitsee asunnossa liikaa häkää, palotarkastaja Jukka Taskinen Pohjois-Karjalan pelastuslaitokselta kertoo.

Ensiarvion mukaan myös Pohjois-Savossa ja Kainuussa vuosittain useat kymmenet oireilevat hään takia. Tämä tarkoittaisi yhteensä satoja häkäoireisia suomalaisia koko maassa vuodessa.

Tarkkaa määrää ei kuitenkaan tiedetä, joten asiaa aletaan tutkia nyt lisää.

Koska häkämyrkytysmääristä ei ole vielä tarkkaa tietoa, Pelastusopisto tutkii asiaa ensi vuonna. Etelä- ja Pohjois-Savon ja Etelä- ja Pohjois-Karjalan palotarkastajat mittaavat häkäpitoisuuksia tammi-huhtikuussa yhteensä ainakin 2 000 kodista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Osteoporoosi tunnistetaan Suomessa edelleen huonosti – luukatoon liittyviä luunmurtumia todetaan Suomessa vuosittain noin 30  000–40  000.

Lauantaina helle hellii etenkin maan länsiosaa

Uutisvuoksi: Ex-ministeri Kimmo Tiilikainen hakee Ruokolahden kunnanjohtajaksi

Hellelukemat paukkuivat perjantaina maan länsiosissa – helleraja voi paukkua lauantaina Kuopiossakin

Etätyöhön tulisi olla lakisääteinen oikeus, toimihenkilöliitto Erto ehdottaa

Bukarestista saapuneet ohjattiin suoraan koronatestiin Helsinki-Vantaalla – Testistä voi yhä kieltäytyä, mutta tulevaisuudessa viranomaiset voivat määrätä matkustajia menemään suoraan testiin

SDP:ssä halutaan kansalaisille mahdollisuus esittää keskustelualoitteita päätöksentekijöille – aloitteita voisi tehdä kunta-, maakunta-, eduskunta- ja EU-tasolla

Mannerheimin salonkivaunu töhrittiin Mikkelissä, spraymaali imeytyi ainutlaatuisen vaunun puupaneeleihin –  Museojohtaja: "Kyllä tässä aika suuri vahinko on tehty"

Someron tulipalossa pahoin palanut mies kuoli sairaalassa – naisystävää epäillään omakotitalon sytyttämisestä

Vanhanen: Uusia koronatukia yrityksille ei ole näkösällä – viennin mahdollinen hyytyminen suurin huolenaihe

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.