"Jotkut kaverit ovat viettäneet kesällä kuukauden Espanjassa, meidän lapset eivät pääse omaa takapihaa kauemmas"

Minna (nimi muutettu) on 30-vuotias, kolmen alle kymmenvuotiaan lapsen äiti. Perheeseen kuuluu 6–9-vuotiaiden lasten lisäksi aviomies. Molemmat vanhemmista ovat pitkäaikaistyöttömiä. Perheellä jää päivittäisiin välttämättömyysmenoihin, kuten ruokaan, polttoaineeseen ja hygieniatarvikkeisiin enimmillään 350 euroa kuukaudessa. Se tekee noin 11,60 euroa päivää kohden ja 2,3 euroa vuorokaudessa perheenjäsentä kohden.

 

Kesäisin perhe viettää paljon aikaa ulkona puistoissa, rannalla, kalastamassa ja Kuopion alueen laavuilla eväsretkillä. Kahdella lapsista on ADHD, joten heille pitää äidin mukaan olla jatkuvasti keksimässä tekemistä. Koska rahaa ei ole, perhe hyödyntää kaikki mahdolliset lähialueen ilmaistapahtumat ja tapahtumiin mennessä suositaan kimppakyytejä. Työssäkäyvä Minnan sisko on usein mukana.

Kesälomareissulla he eivät ole olleet koskaan.

– Sydäntä korventaa jo nyt ajatus lasten kouluun menosta, kun lapset vertailevat kesäkokemuksia. Jotkut kaverit ovat viettäneet kuukauden Espanjassa, meidän lapset eivät pääse omaa takapihaa kauemmas, nainen sanoo liikuttuneena.

 

Kesällä lapsiperheessä ruokaa kuluu muita vuodenaikoja enemmän, kun kouluruokaa ei saa. Rahaa ei saa kuitenkaan yhtään sen enempää kuin talvellakaan. Perheessä syödään edullista kotiruokaa. Makaronilaatikko alkaa tulla vanhemmilta jo korvista ulos.

– Haettiin tälle kesälle täydentävää toimeentulotukea sen verran, että saatiin lapsille polkupyörät. Tosin nyt yhdellä puhkesi pyörästä kumi. Joudumme odottamaan ensi viikkoon, että saamme rahaa kuuden euron renkaan hankintaan.

Pahinta vähävaraisuudessa on, että lapset jäävät monien menojen ulkopuolelle rahattomuuden takia.

– Vaikka ei pääsymaksu ei olisi kuin muutaman euron, meillä on periaate, että jos yksi lapsi pääsee, niin muillakin pitää olla mahdollisuus.

Lapset säästävät isovanhemmilta saatuja synttärilahjoja sitä varten, että lapsi pääsisi edes välillä kavereiden mukana vaikkapa SuperCorneriin (lapsille suunnattu sisäviihdekeskus).

 

Suomessa on useita tuettuja lomia tarjoavia organisaatioita, jotka tarjoavat viiden vuorokauden täyshoitolomia tuen tarpeessa oleville lapsiperheille. Solaris-lomat ry:n toiminnanjohtaja Jussi Saramon mukaan lapsiperheiden osuus lomiensaajissa on jatkuvassa kasvussa.

– Lomat ovat tärkeitä myös vanhemmille, sillä he pääsevät irti arjen kokkaus- ja siivousrumbasta.

Tuettujen lomien omavastuumaksu aikuisille vaihtelee noin 80 ja 125 euron välillä. Minnan perheellä ei ole kuitenkaan minkäänlaisia mahdollisuuksia maksaa sellaisia summia.

 

Hyvinvointilomat ry:n kehittämispäällikkö Sari Halmeen mukaan jotkut kunnat ja seurakunnat tukevat omavastuumaksuissa. Silti peräti 2 800 henkilöä heiltä lomatukea saaneista 15 300 henkilöstä perui viime vuonna lomansa. Osassa peruutuksen syistä mainittiin se, ettei ole varaa maksaa omavastuuta.

– Täytyy myös muistaa se, että henkilöiden on maksettava vielä omat matkansa kohteeseen, Halme mainitsee.

Häpeä, tai pikemminkin ylpeys, ovat ainakin toistaiseksi estäneet Minnaa  hakemasta apua Kuopion äitien apupiiri -ryhmästä tai leipäjonosta.

Mitä perhe tekisi, jos rahaa olisi enemmän?

– Olisi upea tarjota lapsille jokin sellainen elämys, jonka he muistaisivat pitkään. Mutta viime kädessä olisi ihana elää sellaista elämää, ettei ihan joka ikisen tuotteen ostoa tarvitsisi miettiä ja suunnitella, nainen päättää.

 

Lapsiperheköyhyys ilmiönä:

Suomessa oli  63 400 köyhää lapsiperhettä ja niissä 126 000 lasta vuonna 2014.

Lapsiperheköyhyys kolminkertaistui 1995–2007.

Kotitalous on köyhä, jos sen tulot ovat alle 60 % väestön mediaani- ja keskitulosta.

Jyrkintä köyhyyden kasvu on ollut kahden huoltajan pikkulapsiperheissä.

Korkeakoulutettujen vanhempien osuus köyhissä on kasvussa.

Lapsiperheiden perusturva on muita sosiaaliturvan saajia alemmalla tasolla ja sen reaaliarvo on alentunut. VM:n laskelmien mukaan vuoden 2016 säästötoimenpiteet kohdistuivat ankarimmin lapsiperheisiin ja eläkeläisiin.

Lapsiperheistä hieman alle puolella oli vuonna 2012 varaa lomamatkaan vuosittain, mutta yksinhuoltajilla vain joka kolmannella.

Lähde: THL:n Lapsiköyhyys Suomessa 2010-luvulla -julkaisu

 

Leffalippuja ja pääsylippuja tarjolla

Pääasiassa vaate- ja tarvikeapua tarjoavan Hope ry on saanut tänä kesänä avunpyyntöjä edelliskesää vilkkaammin. Yhdistys tukee vuosittain noin 5 500 perhettä ja 13 000 lasta, ja tänä vuonna määrän arvioidaan kasvavan. Yhdistys lahjoittaa myös pääsylippuja mm. elokuviin, uimahalliin ja huvipuistoon. Toiminnanjohtaja Eveliina Holstilan mukaan lippulahjoitukset painottuvat kesäaikaan. Jo pienillä asioilla on merkitystä lapsille.

– Muistan viime lomakaudelta nuoren kanssa käymäni keskustelun, kun hän sai leffalipun lomalle. Hän sanoi, että nyt ei ole noloa mennä loman jälkeen kouluun, Hanna Hakulinen Kuopion Hope-yhdistyksestä kertoo.

Holstila peräänkuuluttaa suomalaisilta myötäelämisen kykyä vähättelyn sijaan.

– Kommentit, että menkää marjametsään, niin mekin lapsena teimme, eivät paljon lämmitä niitä, joilla ei ole valinnanmahdollisuutta mustikoiden ja jäätelötötteröiden välillä.

Juttuun haastateltu Minnakin hakee Hopelta vaatteita lapsille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Vähävaraisen lapsiperheen tarina herätti ihmisten auttamishalun – Professori: "Pienikin lapsi erottaa köyhän ja rikkaan"

Äitien apupiirissä voi auttaa vaikka tuomalla vaippoja tai ruokaa

Auttamishalu heräsi Iisalmessa: vähävaraisille perheille järjestetään ilmainen elokuvailta

Savon Sanomien lukijat "Minnan" tapauksesta: Keräys pystyyn

"Jotkut kaverit ovat viettäneet kesällä kuukauden Espanjassa, meidän lapset eivät pääse omaa takapihaa kauemmas"

Kuopiolaiset perheenäidit järjestävät matalan kynnyksen lomareissun Ähtäriin

Uusimmat

Kotimaa

Yli puolet suomalaisista vastustaa Nato-jäsenyyttä, kertoo tuore kysely

Lämpöä luvassa kaikille, helteisintä länteen ja etelään

Kuka haluaa yritysvastuulain? Uutissuomalainen selvitti Suomen meppien tärkeimmät tavoitteet europarlamentissa

Hyvinkäällä kirkon pihassa öinen varastopalo ja palonalku kirkossa – poliisi tutkii syttymissyytä

EU:n oikeusministerit pohtivat oikeusvaltioperiaatteen vahvistamista

Tanskalaiset jalkapallofanit heittelivät poliisia kivillä Turussa, kaksi otettiin kiinni

Alivaltiosihteeri Kai Sauer: Samalla tavalla ajattelevien maiden joukko ei ole yhtä vahva kuin ennen

Jenkkiautot säihkyvät ja helmat hulmuavat Hiekanpäässä

Puolan ja Unkarin varpailleen laittanut Suomi joutunut itsekin ryöpytyksen kohteeksi – Tuppurainen: Kiehunnan tavoitteena on kääntää huomio toisaalle

Ohisalo: Sisäministerien kokous hyvä alku, mutta mitään päätöksiä ei tehty – "Useat maat kiinnostuneita väliaikaisesta järjestelystä Välimereltä pelastettujen jakamiseksi"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.