Joulu kuin amerikkalaisessa kodissa

Amerikkalainen joulu on juuri sellainen, kuten elokuvissakin. Se on naapureiden kisailua siitä, kenen talossa ja pihassa on komeimmat jouluvalot. Joulusukat riippuvat takan reunalla ja kalkkuna katetaan joulupöytään.

Myös joulukirjeet ovat amerikkalainen perinne. Kirjeessä kerrotaan ystäville ja sukulaisille vuoden tärkeimmät tapahtumat ja mukaan liitetään kuvia matkoista ja perhejuhlista. Suomi-Amerikka Yhdistysten Liiton toiminnanjohtajan Laura Noreilan mukaan Yhdysvalloissa panostetaan jouluvaloihin joka vuosi yhä enemmän.

–Siitä kertoo sekin, että New Yorkin Rockefeller Centerin joulukuusen valojen sytyttämistä ja kahden tunnin show’ta oli paikan päällä katsomassa puoli miljoona ihmistä.

Ostoskeskuksissa veisataan

Amerikkalaisen kristilliseen jouluun kuuluvat kuitenkin joulukirkko ja joululaulut. Niitä amerikkalaiset laulavat jopa ostoskeskuksissa yhdessä taustamusiikin kanssa.

Kuten Suomessa, myös USA:ssa pelastusarmeijalaiset keräävät lahjoituksia katujen kulmissa.

–Näin pelastusarmeijalaisten tanssivan New Yorkissa padan vieressä cd-soittimesta tulevan musiikin tahtiin.

Koristeet Harrodsilta

Kuopiolaisten Lauri ja Seija Tuovisen joulu on lähes yhtä runsas, kuin amerikkalaisissa kodeissa.

Oven kranssi toivottaa suvun tervetulleeksi, ja olohuoneessa komeileva kuusi on saanut oksilleen lasten ja lastenlasten askartelemia tonttuja ja tähtiä. Ne ovat samassa joukossa Lontoon Harrodsilta ostettujen hienostelevien pallojen, enkeleiden ja ecuadorilaisten, taikinasta tehtyjen koristeiden joukossa.

–Harrodsin jouluosastolla taisin tosiaan höyrähtää, Seija Tuovinen nauraa.

 

Lue lisää Tuovisten jouluisesta kodista lauantain Savon Sanomista.

Joulukoti suomalais-amerikkalaiseen tyyliin