Valkea joulu luvassa liki koko maahan: aatonaattona pyryttää rankasti

Pohjois-Savon lumipeite paksunee jouluaatoksi vielä reilusti. Lauantai-aamupäivästä alkava ja aaton vastaiseen yöhön jatkuva lumipyry tuo maakuntaan 10–15 senttimetriä lisää lunta.

Ajokeli muuttuu Pohjois-Savossa lauantai-aamupäivänä lumisateen vuoksi varsin kehnoksi.

– Jos silloin on matkalla autolla johonkin suuntaan, matkaan kannattaisi lähteä joko varhain aamulla tai jopa perjantain puolella, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jari Tuovinen kehottaa.

Lumisade heikkenee lauantai-illan aikana ja loppuu aaton vastaisena yönä. Aattoaamuna lämpötila kipuaa lähes nollan tuntumaan, mutta pysyy kuitenkin pikkupakkasella. Aattoiltaa kohden pakkanen kiristyy ja voi lähennellä paikoin jopa -10 astetta. Ilma tuntuu kuitenkin vielä kylmemmältä, sillä tuulen nopeus voi yltyä puuskissa 10–15 metriin sekunnissa.

Valkea joulu suureen psaan Suomea

Ilmatieteen laitoksen mukaan suurimmassa osassa Suomea vietetään valkeaa joulua. Musta joulu on todennäköisin maan etelä- ja lounaisrannikolla.

Jouluaattona sataa lunta, lukuun ottamatta maan eteläosaa.

Sää pakastuu aattona koko maassa. Aattoaamuna Etelä-Suomessa ollaan hieman nollan yläpuolella, mutta asteet laskevat nollaan iltapäivään mennessä. Maan keskiosassa liikutaan nollasta viiteen pakkasasteeseen. Lapissa on pakkasta 5–10 astetta.

Pakkanen kiristyy muutamalla asteella joulupäiväksi, ja sää poutaantuu.

– Idässä voi tulla vielä pientä lumisadetta, mutta ajokelin kannalta näyttäisi hyvältä ajosäältä, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Nina Karusto.

Tapaninpäivä tuo mukanaan sadealueen ja sää lauhtuu. Lumena alkavat sateet muuttuvat vedeksi maan lounaisosasta alkaen.

Lumihiutale päivystää

Joulun menoliikenne on vilkkaimmillaan perjantaina iltapäivällä ja lauantaina aamupäivällä, arvioi Liikennevirasto. Liikenteen odotetaan olevan runsasta varsinkin perjantaina kello 12.00–18.00. Ilmatieteen laitoksen mukaan perjantai on poutainen pakkaspäivä, ja ajokelin pitäisi olla hyvä.

Aatonaattona joulunviettoon suuntaavat voivat joutua ajamaan huonossa ajokelissä. Lauantaina saadaan mahdollisesti näkyvyyttä haittaavia lumi- ja vesisateita.

– Siihen liittyy paljon epävarmuustekijöitä, että mitä olomuotoa sateet ovat, kuinka paljon niitä tulee ja mihin aikaan. Nyt näyttää, että sateet tulisivat lauantaina iltapäivällä etelästä pohjoiseen lumena, mutta ainakin etelärannikolla sateet muuttuvat vetisemmiksi. Siinä on mahdollisuuksia myös huonolle ajokelille, Karusto kertoi keskiviikkona.

Joulun paluuliikenne jakautuu usealle päivälle, mutta eniten liikennettä arvioidaan olevan tapaninpäivänä kello 12.00–19.00. Vilkkaimmat tiet ovat valtatiet 3 ja 4 Helsinkiin päin.

Autoliiton Operaatio Lumihiutale päivystää liikenteessä loppuvuoden, ja tiepalvelumiehet ovat tehostetussa valmiudessa auttamassa tien päällä pulaan joutuneita.

Operaatio Lumihiutaleen numero on 0200 8080.

Joulun menoliikenne vilkkaimmillaan perjantaina