Liikennepoliisin vinkit joulukuusen kuljetukseen

Joulukuusesta ei saa putoilla mitään osia tielle, kun kuusta kuljettaa metsästä tai torilta kotiin.

– Kuorma ei saa levitä tiellä millään tavalla. Se koskee myös joulukuusta, ylikonstaapeli Antti Mönkkönen Itä-Suomen liikennepoliisista sanoo.

Kuopion seudulla on viime päivinä tehty yksittäisiä havaintoja kuusikuljetuksista auton kattotelineissä niin, että kuusesta putoili oksia ja lumipaukkuja tielle.

– Kuorma pitää sitoa kunnolla kiinni. Se on tärkein asia.

– Havujen irtoamisen voi estää käyttämällä lisäksi suojaverkkoa. Monet kuuset myydään jo valmiiksi verkkoon pakattuna. Se on hyvä kuljetusapu.

Peräkärryn kanssa oikea vauhti

Joulukuusen saa kätevästi kotiin myös esimerkiksi kuomullisessa perävaunussa. Peräkärryn kanssa suurin sallittu nopeus moottoritielläkin on 80 kilometriä tunnissa.

– Pääsääntöisestihän kaikki kuljettajat varmasti tietävät suurimman sallitun nopeuden peräkärryn kanssa, mutta välillä se joltain kuljettajalta unohtuu.

Joulun asiointi- ja menoliikenteessä autot ovat usein muutenkin täyteen lastattuja. Tavaraa kuljetetaan kotiin, kylään ja lomareissulle.

– Auton sisältä kannattaa irtotavarat kerätä takakonttiin tai katsoa, miten ne saa muuten kiinni.

Mönkkösen mukaan esimerkiksi takaikkunalle jätetty tabletti tai laskettelukypärä voi olla äkkijarrutuksessa tai -väistötilanteessa jopa hengenvaarallinen.

– Vaikka matkalla ei sattuisi muita isompia vahinkoja, äkkiväistö tai -jarrutus voi tulla helpostikin eteen.

Yllätystilanteiden varalta Mönkkönen muistuttaa myös turvavöistä.

– Lasten turvaistuimet ovat nykyään niin hyviä ja mukavia käyttää, että lapset ovat usein niissä. Aiempaa harvemmin poliisi joutuu puuttumaan siihen, ettei lapsella ole turvaistuinta tai vanhempi lapsi turvavöissä.

– Jos joku on ilman turvavyötä, se on yleensä aikuinen itse.

Liikennepoliisi: Turvaväli kuntoon

Joulun menoliikenne oli lauantaina vilkasta niin kuin oli ennustettu. Myös sunnuntaina päivällä liikenne etelästä pohjoiseen päin oli yllättävän vilkasta.

– Autoja oli sunnuntaina liikenteessä paljon. Pohjoisen suuntaan meni autoja kahden kaistan leveydellä, Mönkkönen kertoo havainnoista.

Liikennepoliisin partiot kiertelivät Kuopion seudulla sekä lauantaina että sunnuntaina.

– Puhallutimme satoja kuljettajia. Rattijuoppoja ei jäänyt kiinni, mutta molempina päivinä oli hönkäyksiä, jotka jäivät vähän alle rajan.

Muiden partioiden mukaan rattijuoppoja jäi viikonloppuna kiinni melko paljon paikallisliikenteessä eli esimerkiksi ravintoloiden luona ja asuinalueilla.

Poliisi kehottaa lähtemään liikenteeseen selvinpäin ja levänneenä. Ajokeli voi olla lumisateen ja tien pintojen jäätymisen takia liukas vielä lähipäivinä. Siinä on haastettava selväpäisillekin kuljettajille.

– Sivutiet ovat paikoin todella liukkaita, Mönkkönen varoittaa.

Liikennepoliisin mukaan turvavälit tulisi nyt mallata talvikuntoon, jotta peräänajoilta vältyttäisiin jouluviikolla.

Asiointiliikkeen kauppojen luona ja hautausmaiden kynttiläpaikoilla ennakoidaan olevan vilkasta vielä maanantaista keskiviikkopäivään asti. Osa perheistä lähtee joulunviettoonkin vasta tiistaina riippuen eri paikkakuntien koulujen joululoman alkamisesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Junat täyttyivät joulun menomatkalaisista

Märkää lunta ja tuulta - sähköt poikki useilta sadoilta

Takaa-ajettu yritti kiilata poliisiauton tieltä

Viisi nuorta loukkaantui rajussa ulosajossa

Välinpitämättömyys ja tahallisuus tappavat nyt teillä

Joulun menoliikenne alkoi pienessä sateessa