Jouluna syntyy vain vähän lapsia

Joulun lapsi on melkein ihme, jos Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastoja on uskominen. Laitoksen tutkimusprofessori Mika Gissler laskee blogissaan, että joulukuussa syntyy vähiten lapsia vuodessa, noin 140 päivässä.

Luvut ovat jouluaattona ja -päivänä tätäkin pienemmät. Viime vuonna jouluaattona syntyi 110 lasta ja joulupäivänä 112 lasta. Vilkkaimpina syntymäkuukausina kesällä lapsia syntyy lähes 170 päivässä.

Tilastoja voi Gisslerin mukaan selittää muun muassa lapsenteon suunnitelmallisuus eli se, että lasta ei haluta pimeään ja kylmään aikaan. Loppuvuoden vähäisten synnytysmäärien taustalla voi olla myös biologia, eli raskaus alkaa keväällä huonosti pitkän talven jälkeen.

Pyhinä lapsia syntyy vähemmän muun muassa sen vuoksi, että suunniteltuja keisarileikkauksia tai synnytysten käynnistyksiä ei tehdä pääasiassa kuin arkisin.

Suomalaislapsista lähes puolet syntyy arkena virka-aikaan. Eniten lapsia syntyy perjantaisin ja vähiten sunnuntaisin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Haavisto rakentaisi vielä lomasuunnitelmat kotimaan matkailun varaan – ulkoministeri toivoo matkustuslinjausta keskiviikkoon mennessä

Toimintakiellossa olevan United Brotherhoodin jengitunnukset ovat kaikonneet ja jäseniä liikkunut Helvetin enkeleiden suuntaan, sanoo KRP – vankiloissa koronavirus pani UB:n huumebisnekset jäihin

HS-gallup: Iso osa suomalaisista on tyytyväisiä hallituksen toimintaan koronakriisissä

Moni nainen kokee vuosien piinan ennen diagnoosia – endometrioosi kulkee usein suvussa

Päättäjäisiä juhlittiin pääosin rauhallisesti – yksittäisiä kahakoita käytiin, Kuopiossa riita johti puukotukseen

WHO antaa tunnustusta Suomen tumppaustoimille kansainvälisenä teemapäivänä – päivittäin tupakoivien suomalaisten määrän kerrotaan puolittuneen 2000-luvulla

Purjevene kaatui Porvoon saaristossa – veneseurue pelasti iäkkään purjehtijaparin

Nuoret kuljettajat kaahanneet järjettömästi – ministeriö selvityttää ajokorttilain muutosten vaikutukset

Koulujen päättäjäiset ja kaunis sää ovat saaneet ihmiset liikkeelle Uudellamaalla

Liikenneministeri Harakka tyrmää vihreiden avauksen: Joukkoliikenteen koronakorvaus enintään 100 miljoonaa – "Ohisalo on kuukauden myöhässä"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.