Joulupukki paljastaa: pihalta napattu lahjapussi olikin roskasäkki

Jouluhulinassa voi sattua. Joulun kommellukset näkyvät niin eläinlääkärissä kuin Tiepalvelussakin. Useita vuosia savolaisperheissä kiertäneet joulupukit ovat jo oppineet kiertämään sudenkuopat.

– Aikoinaan pari säkkiä oli jätetty omakotitalon pihaan. Ja kun en tiennyt, mitä ottaa mukaan, otin vahingossa roskasäkin, nauraa eräs joulupukki.

Pukille on sattunut osoite-erheitäkin, ja joku on voinut saada yllättävän aattovieraan.

– Mutta niissäkin perheissä on sitten pistäydytty. Pukkihan käy kaikkialla.

Lapset jännittävät usein kuurapartaa niin, että pysyvät mieluummin penkkien takana tai pöytien alla. Eräs Savon Sanomien lukija muisteli, kuinka hän oli peloissaan pissannut housuun pukin sylissä istuessaan.

– En ole varma, onko sellaista sattunut. Yleensä kun matkustaa ympäri seutukuntaa valonnopeudella, tulee melkoinen hiki. Ei siinä ehdi huomata, vaikka nuttu olisi kastunut muutoinkin, joulupukki lohduttaa.

Lasten nimet saattavat joskus hajamieliseltä pukilta unohtua.

– Pidän kämmenellä lappua, josta lunttaan nimet sisäänmennessä ja myöhemminkin salaa vilkaisen, jos en muuten muista. Jos perheessä on kuusikin lasta, on haastavaa muistaa kaikkia, eräs pukki kertoo.

– Loppujen lopuksi nimi ei kuitenkaan ole niin oleellinen, ettei improvisoinnilla saisi pelastettua tilanteen ja kaivettua sen jotenkin esiin, toinen lisää.

Koirien suklaansyönti jokajouluinen ongelma

Lemmikit puolestaan ilakoivat usein luvatta jouluherkkujen parissa.

– Eniten puheluita tulee oksentelevista ja ripuloivista kavereista, jotka ovat syöneet kinkkua, kinkun rasvaa tai -luita, Kuopion pieneläinklinikka Tuhatjalasta kerrotaan.

Joulunaikaan klinikalle tulee jonkun verran potilaita, jotka ovat syöneet luita ja saaneet suolistotukoksen.

– Kinkun syönti voi myös aiheuttaa ärhäkän suolistotulehduksen. Ylensyönti on yhtä haitallista eläimille kuin ihmisillekin.

Suklaata syöneitä koiria tulee eläinlääkärille joka joulu.

– Etenkin tumma suklaa on myrkyllistä. Rusinat ja viinirypäleet eivät myöskään kuulu koirien valikoimiin. Ne ovat suurina määrinä myrkyllisiä, Tuhatjalasta muistutetaan.

Kissat syövät joulukukkia, joista osa on voimakkaasti myrkyllisiä.

– Kissoille maistuvat myös lahjanarut. Joskus kissan vatsasta on leikattu tontun koristepartakin pois, muistellaan Tuhatjalassa.

Lemmikeille voi antaa kohtuudella omia herkkuja joulun aikaan. Joulukuuseen ei kannata laittaa syötäviä koristeita, eikä jouluherkkuja pidä jättää koiran ulottuville.

– Eksoottisten eläinten kohdalla turhaa stressia tulisi välttää. Paras olisi, ettei pieniä eläimiä käsittelisi ihan jokainen "tuntematon" serkku yksin, vaan mukana olisi omistaja.

Renkaat puhkeilevat joulukuorman alla

Joulustressi ja joulutouhuihin liittyvät hässäkät näkyvät myös Autoliiton tiepalvelussa ja operaatio Lumihiutaleessa.

– Normaalit arkirutiinit unohtuvat: Auto voi jäädä tankkaamatta ja jäädään tien päälle. Autoa pakatessa mätkäytetään epähuomiossa ovet lukkoon ja avaimet jäävät sisälle. Tankataan väärää polttoainetta, listaa Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.

Lisäksi joulun aikaan Autoliiton tiepalvelua työllistävät myös rengasrikot.

– Ihmiset ajavat valitettavan usein vajaapaineisilla renkailla. Jos auto lastataan täyteen,rengaspaineet pitäisi säätää kuormituksen mukaisiksi. Käyttöohjekirjassa on neuvottu eri paineet kevyelle ja raskaalle kuormitukselle. Talvella on vielä syytä käyttää 0,2 baria suosituksia korkeampia paineita, huomauttaa Vesalainen.

– Monet ongelmat olisivat vältettävissä omalla huolellisuudella.

Hässäkkää piisaa myös parkkipaikoilla.

– Juhlapyhien aikaan parkkipaikkakolareiden riskit kasvavat. Markettien ja ostoskeskuksen pihat sekä aattona hautausmaan parkkipaikka ovat täynnä.

Kannattaa miettiä, pitääkö auto saada juuri pääoven tai -portin viereen vai voisiko sen jättää kauemmas.

– Usein parkkipaikkakolarit ovat peruuttamisvahinkoja, joten peruuttamista olisi syytä välttää. Valitse läpiajettava ruutu tai peruuta ruutuun jo saapuessasi, niin poislähteminen on helpompaa etuperin, neuvoo Vesalainen.

Vesalainen muistuttaa, että joululiikenne jonoutuu aina vilkkaammilla tieosuuksilla. Siihen voi varautua maltilla ja väljällä aikataululla.

– Huomioi aikataulua laatiessasi keli, ruuhka ja tauot. Jonoutuneessa liikenteessä ohittelusta ei ole mitään hyötyä. Aikaa ei säästy poukkoilulla, se vain puurouttaa liikennettä. Jää ajamaan hyvällä turvavälillä rytmin mukana. Kun perhe on pakattu autoon, kuljettajan lasti on kultaakin kalliimpi. Yhdestäkin riskinotosta voi joutua maksamaan kalliin hinnan, teroittaa Vesalainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Äidin lahjajärkytys: paketista paljastui seksikaupan lahjakortti