Helvetinhaudanpuron töyräällä asuttiin jo 10 400 vuotta sitten - Vanhin asuinpaikka Salpausselän pohjoispuolella

Mesoliittiset eli varhaiskivikautiset asuinpaikat ovat usein hyvin pienialaisia, eikä niistä näy mitään maan pinnalla, arkeologi Tanja Tenhunen sanoo.

Kuopion kulttuurihistoriallisen museon intendentti-arkeologi seisoo kumpareella Akonpohjantien varressa Juankoskella. Ympärillä on hakkuuaukio, josta nousee parimetrisiä kuusia.

Kumpare laskeutuu jyrkästi Helvetinhaudanpuroon, johon vihmoo toukokuista vettä taivaalta. Vähän kolakkakin on keli.

Siinä kaikki, mitä maallikko näkee. Arkeologi näkee enemmän. Siksi Tenhunen on lähtenyt oppaaksi, kun Savon Sanomien juttusarja Savon Helmet alkaa.

– Tässä on ollut Ancylusjärven ranta. Rannasta on löytynyt merkkejä asumisesta 8 400 vuotta ennen ajanlaskun alkua, Tenhunen aloittaa.

– Tämä on vanhin tiedossa oleva löydös asumisesta Salpausselän sisäpuolella.

 

Muinoisesta järvestä kertoo rantatöyräs. Nyt lähimmän järven eli Akonveden rantaan on linnuntietä 1,5 kilometriä. Siihen ranta asettui maan noustessa ja veden paetessa tuhansia vuosia sitten. Samalla Ancylusjärven lahdet Saimaa ja Päijänne kuroutuivat omiksi järvikseen.

Ancylusjärven ranta kulki nykyisen 112–113 metrin korkeuskäyrän tienoilla. Helvetinhaudanpurolta asumisen jälkiä osasivat  lähteä etsimään viime vuosikymmenen alkupuolella arkeologi Timo Jussila ja Kuopion museon silloinen johtaja, arkeologi Jouko Aroalho.

Jussila oli kaivellut koekuoppia löytämättä mitään. Seuraavana vuonna alueella oli aukkohakkuu, minkä jälkeen maapohja oli mätästetty. Se oli nostanut esiin kvartsi-iskoksia, jotka Aroalho löysi 2003.

– Yleisin löydös on juuri kvartsi-iskos. Se on jätettä kiviesineen valmistuksesta, Tenhunen kertoo.

 

Löydös johti kaivauksiin. Lisää asumisen merkkejä löytyi: paljon kvartsia, vähän piitä ja luuhippusia. Ne tutkittiin tarkoin radiohiiliajoituksella.

– Tämä on ollut muutosvaiheen asuinpaikka, jolloin siirryttiin työkalujen valmistuksessa piistä kvartsiin, Tenhunen mainitsee.

– Pii oli haluttua kauppatavaraa, mutta sitä ei ollut täällä. Värin perusteella pii oli tuotu  Valko-Venäjän–Ukrainan alueelta.

Luuhippuset kielivät ruokalistoista: hirveä, haukea, ahventa ja särkikaloja.

– Täällä on opittu elämään uudessa ympäristössä. Meno on ollut kansainvälistä: tavarat ja ihmiset liikkuivat. He olivat metsästäjä-keräilijöitä, jotka kulkivat riistan perässä.

– Olisi hienoa, jos nykyiset savolaisetkin lähtisivät katselemaan ja hahmottamaan näitä paikkoja, arkeologi Tenhunen toivoo.

 

Savon Helmet -juttusarjassa tutustutaan kulttuuriympäristöihin Savossa.

Juankosken Helvetinhaudanpuro aloittaa juttusarjan.

Juttusarja esittelee kesän aikana mielenkiintoisia kulttuuriympäristöjä Savossa.

Jokaisesta kunnasta esitellään yksi kohde.

Juankosken kivikautisen asuinpaikan osoite on Akonpohjantie 1002.

Sarjan oppaina ovat arkeologi Tanja Tenhunen ja rakennustutkija Tapio Laaksonen Kuopion kulttuurihistoriallisesta museosta.

Juttusarja pohjautuu nettisivustoon Pulkka – Pohjois-Savon muisti (pohjois-savonmuisti.fi).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Sateet leviävät yöksi maan etelä- ja keskiosiin – maanantaiksi luvassa sadekuuroja ja tuulenpuuskia

Melkein joka taloudessa on kaapeissa hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa

Hallitus pohtii, voisiko Alkosta olla ratkaisuksi pienpanimoiden ahdinkoon – valikoimaa lisää hyllyille ja kotiinkuljetusta?

Kotimaan matkailubuumissa vuokra-autot viedään käsistä – "Edulliset autot ovat käytännössä loppu"

Suomessa todettu viisi uutta koronavirustartuntaa, yhteensä tartuntoja runsaat 7 000

Hallitus haluaa purkaa ulkoistettujen sotepalveluiden jättisopimukset – tavoite saattaa törmätä perustuslakiin ja EU-direktiiviin

Ylinopeutta ajanut mies jäi poliisin haaviin 2  800 nuuskapurkkia autossaan – kahta parikymppistä joensuulaista epäillään veropetoksesta ja salakuljetuksesta

MT: Matti Vanhanen ei halua keskustan puheenjohtajaksi – "Sanon, etten pyri enää mihinkään"

HS-gallup: Tyytyväisyys hallituksen toimintaan on koronapandemian keskellä ennätyskorkealla

Kesäkuun hellejakso sai hyttyset kuoriutumaan rytinällä – etenkin pohjoisessa inisee tulevina viikkoina

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.