Juha Sipilästä tehty toistakymmentä kantelua oikeuskanslerille ja oikeusasiamiehelle

Oikeuskanslerille ja oikeusasiamiehelle on tullut toistakymmentä kantelua pääministeri Juha Sipilästä (kesk.). Kantelut liittyvät pääministerin mahdolliseen jääviyteen Terrafamen pääomittamisessa.

Tiedottaja Minna Kuisma oikeuskanslerinvirastosta kertoo, että virastoon kanteluita on tullut yli kymmenen. Oikeusasiamiehen kansliaan kanteluita on kirjattu kaksi, sanoo esittelijäneuvos Pasi Pölönen. Hän pitää todennäköisenä, että kanteluita tulee vielä lisää.

Pölönen kertoo STT:lle, että Sipilän mahdollisesta esteellisyydestä tehdyt kantelut käsitellään oikeusasiamiehen kansliassa. Tämä johtuu siitä, että asia on tullut oikeusasiamiehelle vireille aiemmin. Oikeuskansleri ja oikeusasiamies ovat rinnakkaiset viranomaiset, jolloin asioiden käsittely keskitetään aina jommallekummalle.

– Oikeuskansleri ja oikeusasiamies ovat olleet yhteydessä ja olleet yksimielisiä siitä, että asia etenee normaalin aikaprioriteettisäännön mukaan, eli kun oikeusasiamiehelle on tullut asia aiemmin vireille, niin käsittely keskitetään tänne.

Myös oma selvityspyyntö siirtynee

Pölösen mukaan myös Sipilän esikunnan pyytämä selvitys mahdollisesta esteellisyydestä tai jääviydestä siirtyy todennäköisesti oikeuskanslerilta oikeusasiamiehelle.

– Todennäköisesti, jos se liittyy samaan kokonaisuuteen, Pölönen vastaa.

Oikeusasiamies pyrkii käsittelemään tehdyt kantelut mahdollisimman nopeasti, mutta perusteellisesti. Pölösen mukaan seuraava etappi on päättää, onko eri tahoilta pyydettävä selvitystä asiaan liittyen.

Sipilän lapsilleen kolme vuotta sitten siirtämä sijoitusyhtiö omistaa viisi prosenttia Katera Steelistä, joka on saanut puolen miljoonan euron arvoisen tilauksen Terrafamelta. Katera Steelin pääomistajat ovat Sipilän serkkuja ja enoja.

Terrafame sai pari viikkoa sitten hallitukselta luvan jatkaa rahoitusneuvotteluita vielä vuodenvaihteen yli. Talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti myös, että Terrafame Groupin lisäpääomitukseen varataan 100 miljoonaa euroa.

Katera Steel arvostelee ankarasti julkisuuden vihjailuja Sipilä-yhteyksistä

Sipilä pyysi oikeuskanslerilta selvitystä mahdollisesta esteellisyydestään