Juhani Kärjä on joulun lapsi

Jouluaatto vuonna 1934 ehti kääntyä joulupäiväksi Kalajoella, kun nuori isä Matti Kärjä kiiruhti hakemaan kätilöä – Torven rouvaa – kirkonkylältä. Tämä ennätti ajoissa ja saattoi maailmaan alle kolmekiloisen Juhani-vauvan.

Myöhemmin samana päivänä isä kyyditsi Torven rouvan takaisin kotiinsa jälleen samalla vain juhlakäyttöön pyhitellyllä kirkkoreellä, jonka aisakello kilkutti niin kuin joululauluissa konsanaan.

Tuosta ensimmäisestä joulustaan eläkkeellä oleva kuopiolaisprofessori Juhani Kärjä on kuullut useitakin tarinoita eri sukulaisten kertomina.

Hän piirtää yhä uudestaan mielessään kuvaa lapsuudenkodistaan.

– Tyypillinen pohjalainen talonpoikaiskoti oli juhla-asussa perusteellisen joulusiivouksen jäljiltä. Toinen talon emännistä oli synnyttyäni laulanut keittiössä kappaletta Jouluyö, juhlayö.

Sanat olivat kaikuneet kirkkaina viereiseen huoneeseen eli porstuakamariin, jossa nuoripari vastasyntynyttä esikoistaan.

– Jouluyö, juhlayö on myös minulle mieluisin joululaulu.

Kärjä päätti ammatinvalinnastaan jo 13 vuoden iässä isoäidin menehdyttyä 53-vuotiaana rintasyöpään.

– Leikkaus ja sädehoito eivät pelastaneet häntä. Samalla mielessäni vahvistui yksi asia: halu parantaa, sanoo entinen Kuopion yliopiston rehtori ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri.

Juhani Kärjä viettää 25. joulukuuta 80-vuotispäiväänsä perhepiirissä. Vastaanottoa ei ole.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.