Juhannusta edeltävät voimakkaat myrskypuuskat

Maan eteläosiin ennustetaan voimakkaita myrskypuuskia torstaina. Etelärannikolla veneilijöitä kehotetaan välttämään vesille lähtemistä torstai-iltana voimakkaan tuulen takia.

Ilmatieteen laitokselta todetaan, että paikallisia tuulituhoja voi esiintyä myös maa-alueilla maan etelä- ja keskiosissa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan kesäinen myrskymatalapaine kehittyy torstain aikana eteläiselle Itämerelle. Matalapaineen voimakkaat tuulet saavuttavat Suomen etelärannikon torstaina iltapäivään mennessä. Voimakkaimmillaan etelän ja lännen väliset tuulet ovat loppuiltapäivän ja illan aikana lounaisissa maakunnissa. Tällöin tuuli voi yltyä puuskissa yli 20 metriin sekunnissa. Tähän aikaan vuodesta näin voimakkaat tuulet aiheuttavat suurella todennäköisyydellä vahinkoja.

Illan aikana matalapaineen keskus siirtyy maan länsiosan sisämaahan ja heikkenee. Samalla vaaraa aiheuttavien tuulien todennäköisyys pienenee myöhäisen torstai-illan ja sitä seuraavan yön aikana.

Edellisen kerran juhannuspyhinä mitattiin myrskytuulta Suomen merialueilla vuonna 2002, jolloin Suomenlahdella keskituuli käväisi juhannusaattona hetkellisesti yli 21 m/s lukemissa.

Vuoden 1994 sekä 1995 juhannusaattoina mitattiin myös myrskytuulia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.