Jukaraisen kirjoittelu on poliisilla esiselvityksessä

Kuopion seudun perussuomalaisten varapuheenjohtajan tehtävästä erotetun Markus Jukaraisen kirjoittelu sosiaalisessa mediassa on poliisilla esitutkintalain mukaisessa esiselvityksessä, kertoo rikoskomisario Markus Taskinen.

Taskisen mukaan esiselvitys tarkoittaa sitä, että poliisi selvittää, onko asiassa syytä epäillä rikosta. Esitutkinta aloitetaan siinä tapauksessa, jos esiselvityksessä tullaan siihen lopputulokseen, että rikosta on syytä epäillä. Rikosilmoitusta Jukaraisen kirjoittelusta ei ole tehty.

Taskisen mukaan mahdollinen rikosnimike olisi kiihottaminen kansanryhmää vastaan.

Kuopion seudun perussuomalaisten hallitus päätti tiistai-iltana, että Markus Jukarainen ei voi jatkaa paikallisyhdistyksen varapuheenjohtajana arvostelua saaneen some-kirjoittelunsa takia.

Perussuomalaiset ovat käyneet vilkasta keskustelua sosiaalisessa mediassa tiistain jälkeen. Esimerkiksi kontiolahtelainen perussuomalaisten valtuutettu Mika Hiltunen kommentoi kovin sanoin päätöstä erottaa Jukarainen varapuheenjohtajan tehtävästä. Aiheesta voit lukea lisää tästä.

Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen arvioi, että kirjoituksessa voi periaatteessa olla kyse laittomasta uhkauksesta, julkisesta kehottamisesta rikokseen tai kunnianloukkauksesta. Hän toteaa kuitenkin, ettei Hiltunen ole uhannut rikoksella tai kehottanut muita tekemään rikosta siten, että kehotus olisi vakavasti otettava.

– Kysymys on tulkintani mukaan tunteen purkauksesta, jota kirjoittaja ei ole tarkoittanut kirjaimellisesti totena otettavaksi. Lähinnä voisi toteutua kunnianloukkaus eli tahallinen halventaminen, joka on asianomistajarikos.

Markus Jukarainen haluaa tarkentaa julkisuudessa olleita tulkintoja, joiden mukaan hän olisi kommentoinut kohutussa Facebook-kirjoittelussaan tavallisen turvapaikanhakijan poistamista lentokoneesta. Kyseessä oli hänen mukaansa  poliisin pakkopalautuksessa ollut Suomessa laillisesti tuomittu rikollinen, joka oli alkanut riehua.  

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kuopion perussuomalaisten puheenjohtaja saanut uhkauksia Jukaraisen erottamisen takia

Some-kohun vaikutus: Kuopion perussuomalaiset vaihtoi varapuheenjohtajan

Tutkijat tuomitsevat valtuustoon nousevan Jukaraisen some-kirjoittelun: "Rasistista vihapuhetta"