Julkisoikeuden professori Soinin selvityksestä: Ulkoministerin sananvapaus on virkamatkalla rajoitettua, toiminta perustuslain hengen vastaista

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) luovutti tiistaina Oikeuskanslerinvirastolle selvityksensä osallistumisestaan abortinvastaiseen tapahtumaan virkamatkalla, jonka hän teki Kanadaan toukokuussa. Soini vetosi uskonnonvapauteen.

– Osallistuminen kynttilävigiliaan abortin uhrien muistoksi ilmensi vilpitöntä ja aitoa uskonnollista vakaumustani ja uskoani, jotka nauttivat ajatuksen-, omantunnon- ja uskonnonvapauden suojaa, Soini kirjoitti selvityksessään.

Soini vetosi perusteluissaan muun muassa eduskunnan oikeusasiamiehen vuonna 2013 tekemään ratkaisuun, jonka mukaan tuolloin sisäministerinä olleella Päivi Räsäsellä (kd.) oli oikeus puhua vakaumuksensa mukaisesti uskonnollisessa tilaisuudessa. Räsänen osallistui tilaisuuteen vapaa-ajalla.

Julkisoikeuden professori Juha Lavapuro Turun yliopistosta sanoi STT:lle, että Räsäsen ja Soinin tilanteet ovat erilaisia jo erilaisten ministeripestienkin takia.

– Virkamatkalla ollut ulkoministeri on aivan eri asemassa kuin lomalla ollut sisäministeri, tietenkin. Ulkoministeri Soini on ulkoministeri Soini virkamatkalla ollessaan, ei yksityishenkilö, Lavapuro sanoo.

 

Virkamatkalla sananvapaus rajoitettua

 

Soinin mukaan uskonnonvapaus vapaa-ajalla kuuluu myös ministerille, vaikka se tapahtuisikin virkamatkan aikana.

– En pitänyt tilaisuudessa puheenvuoroa, eikä minulla ollut tilaisuudessa mitään roolia sen paremmin yksityishenkilönä kuin ulkoministerinäkään. Kyseinen tapahtuma ei kuulunut virkamatkan viralliseen ohjelmaan, eikä tapahtumaan osallistumisesta ole aiheutunut valtiolle kuluja.

Lavapuron mukaan uskonnon- ja ajatuksenvapaus koskee myös ministereitä, mutta tämä on ulkoministerin tehtäviä hoitaessa rajoitettua.

– Aivan yhtä perusteltua tai jopa perustellumpaa on sanoa, että nimenomaan ulkoministereiden sananvapaus on rajoitettua tilanteissa, joissa Suomella on selkeä ulkopoliittinen kanta.

– Soini on ollut virkamatkalla ulkoministerinä ja siinä yhteydessä osallistunut tähän aborttivastaiseen tilaisuuteen, mikä on varmaan Suomen ulkopoliittisen linjan vastainen – ainakin siltä osin, että Suomi pyrkii ulkopolitiikassaan edistämään ihmisoikeuksia, hän lisää.

Lavapuron mukaan muilla valtioilla on lisäksi oikeus olettaa, että Suomen ulkoministeri edustaa toisessa valtiossa ollessaan Suomea.

– Kun Soini on virkamatkalla, ulkoministeri on perustuslainkin valossa toimivaltainen esittämään muille valtioille Suomen kantaa koskevia lausumia, hän sanoi.

Lavapuro ei kuitenkaan pidä Soinin toimintaa perustuslain vastaisena, mutta perustuslain hengen vastaisena kylläkin.

Tästä on kyse

Timo Soinin yksityishenkilön ja ministeriroolin erot puhuttaneet aiemminkin

Timo Soinin (sin.) aborttivastaiset kommentit ulkoministerinä ovat nostaneet paljon keskustelua ja kritiikkiä.

Soini iloitsi viime viikolla julkaisemassaan blogikirjoituksessa Argentiinan senaatin päätöksestä hylätä lakiesitys, joka olisi laillistanut abortin.

Suurin oppositiopuolue SDP on kutsunut muun opposition keskustelemaan Soinin abortinvastaisista kannanotoista.

Toukokuussa Soini osallistui Kanadassa abortinvastaiseen iltahartauteen, josta hän toimitti tiistaina oikeuskanslerille selvityksen.

Myös Soinin rooli yksityishenkilönä ja ulkoministerinä on puhuttanut aiemmin, kun Soini matkusti kesällä 2016 brexit-äänestyksen jälkeen Britanniaan.

Keskustelua herätti, ketä Soini matkalla edusti. Ulkoministeriö kommentoi tuolloin, että Soini vieraili matkalla puoluejohtajana, ei ministerinä.

Soini tapasi matkalla kuitenkin muun muassa brittipolitiikoita ja esiintyi Sky News-kanavan haastattelussa ulkoministerinä.

Tuolloin muun muassa valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kommentoi, että odottaa Soinin edustavan matkoillaan Suomen kantaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Soini pysytteli niukkasanaisena abortinvastaisesta kirjoittelustaan