Jumala poistuu Suomen oikeussaleista ensi perjantaina

Jumalaan vetoaminen poistuu oikeudenkäynneistä tammikuun alusta alkaen, sillä Suomessa luovutaan 1. tammikuuta todistajan valasta. Tammikuusta alkaen kaikilta todistajilta pyydetään todistajan vakuutus.

Ero näissä kahdessa on se, että todistajan valassa todistaja lupasi ja vannoi kertovansa totuuden "kaikkivaltiaan ja kaikkitietävän Jumalan kautta".

Todistajan vakuudessa todistaja lupaa ja vakuuttaa kertovansa asiassa totuuden "kunnian ja omantuntoni kautta".

Oikeussaleissa ei tarvita enää Raamattujakaan esillä, vaan todistaja vannoo vakuuden tuomarin sanojen perässä omalta paikaltaan.

Tähän mennessä todistajalta on kysytty, sanooko hän valan vai vakuuden. Jatkossa todistajan vakuutus on sama kaikille, mikä nopeuttaa prosessin etenemistä, sillä aiemmin osa todistajista ei ole meinannut osata valita kahden vaihtoehdon väliltä.

Kieltäytymisoikeus laajenee

Oikeudenkäynnin todistelun säännökset muuttuvat myös niin, että jatkossa Suomen oikeudenkäynneissä avopuoliso rinnastetaan aviopuolisoon.

Avopuolisolla on jatkossa oikeus kieltäytyä todistamassa läheisensä asiassa niin kuin on ollut tähän mennessä aviopuolisolla. Oikeus kieltäytyä todistamasta koskee sekä nykyistä että edellistä puolisoa.

Terveydenhuoltohenkilöstön todistamiskielto laajenee lääkäristä, apteekkarista ja kätilöstä muihin alan ammattihenkilöihin kuten esimerkiksi psykoterapeuttiin ja sairaanhoitajaan.

Lisäksi käyttöön tulee anonyymi todistelu. Käräjäoikeus voi päättää salata todistajan henkilöllisyyden eräissä vakavimmissa rikoksissa kuten henkirikoksissa, törkeissä huumerikoksissa ja törkeissä ryöstöissä.

Anonyymia todistelua voidaan käyttää vain, jos todistajaa ei muuten voida riittävästi suojella.

Lain valmistelussa anonyymia todistelua on harkittu käytettäväksi esimerkiksi peitetoimintaan osallistuneiden poliisien suojaamiseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tausta: Tällainen on todistajan vakuutus oikeudessa

Hovioikeus: Uhrin äiti ja veli eivät saaneet vaatia kovempaa tuomiota

Rikoksen uhrin suojelun tarve arvioitava

Etsinnöissä luodaan nyt uutta oikeuskäytäntöä

Todistajan suojelulle toimintamalli Suomeenkin

Todistajia yritetään pelotella yhä useammin

Uusimmat

Kotimaa

Itäsuomalaiselle leirintäalueyrittäjälle syytteet nuorten kesätyöntekijöiden seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja ahdistelusta

Poliisihallitus löysi rahapelien ikärajavalvonnasta vakavia puutteita –  vain joka neljättä nuorta pyydettiin todistamaan ikänsä

Emeritusprofessori Haaviston rikosepäilystä: "Heittää joka tapauksessa varjon presidenttihaaveiden ylle"

Helsingin hovioikeus kovensi sarjahyväksikäyttäjän tuomiota – mies myi nuorille nuuskaa, jotta nämä suostuisivat seksuaalisiin puheisiin ja tekoihin

EU:n elpymisvälineen koko tai lainojen ja avustusten suhde ei muuttunut huippukokouksen alla – Marin Twitterissä: Ehdotuksessa askelia oikeaan suuntaan, mutta elpymisvälineessä vielä työtä

Oikeustieteellisiin opintoihin otetaan ilmoitettua enemmän opiskelijoita pisteytysvirheen takia

Kaksi entistä kansanedustajaa tavoittelee eduskunnan viestintäpäällikön paikkaa

Suomessa kuusi uutta koronavirustartuntaa – viruksen takia sairaalassa olevien määrä putosi kolmannekseen

Espoon Suurpellon ampumisesta epäillyt miehet vangittiin – toinen uhannut poliisia Ivalossa Helvetin enkelien liivit päällä

Suomessa löydettiin uusi hoitomuoto sydänpysähdyksen saaneille

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.