Junakaaoksesta koituu VR:lle noin sadantonnin lasku

Keskiviikkoisesta yöjunasotkusta on koitumassa VR:lle mojova lasku. Tekniset viat viivästyttivät pahasti keskiviikkoiltana kahta Helsingistä pohjoiseen lähdössä ollutta kaukojunaa.

– Olemme karkeasti arvioineet kokonaiskustannukset 100 000 euron luokkaan, kertoi Jaana Viisterä VR:n viestinnästä torstaina alkuillasta.

Summaan on arvioitu mukaan sekä matkustajille maksettavia korvauksia että matkustajien kuljetuksista syntyneitä kuluja. Lopullinen lasku tarkentuu, kun asioiden selvittely etenee.

Rovaniemen IC 237 -juna lähti matkaan 160 minuuttia myöhässä, kun aikataulun mukaan junan oli määrä lähteä ennen iltakymmentä.

Kolarin P 269 -juna puolestaan lähti Helsingin Pasilasta vasta kolmen jälkeen aamuyöllä. Junan piti aikataulun mukaan lähteä illalla hieman ennen yhdeksää.

 

Tuntien odotus asemilla

 

VR:n mukaan myöhästymiset johtuivat teknisestä viasta ja vääränlaisesta varavaunusta. Kolarin junasta jouduttiin vaihtamaan toinen autovaunu vian vuoksi Pasilan asemalla. Vaunu oli ehditty lastata täyteen.

– Siinä kohtaa sitten haettiin autojen omistajia ja heiltä avaimia, että autot saadaan pois, kertoi VR:n mediasuhdejohtaja Mika Heijari.

Vaunua vaihdettaessa havaittiin, että tilalle tullut varavaunu ei ollut yhteensopiva toisen vaunun kanssa.

– Toinen vaunukin jouduttiin vaihtamaan, ja tässä meni aikaa. Tämä meni niin pieleen kuin ikinä vain voi, mutta tietenkään ei voida päästää ikinä rikkinäistä vaunua liikenteeseen, Heijari sanoi.

Kolarin junan vika myöhästytti myös Rovaniemen junaa.

Esimerkiksi Tampereella asemahallin aukioloaikaa pidennettiin viivästyksen takia, ja matkustajat päästettiin lepäämään asemalla olleen IC-junan vaunuihin. Asemalla odottaville oli järjestetty Tampereella ruokaa ja lepopaikkoja asemalla seisoviin junavaunuihin. Tikkurilassa odottaville järjestettiin aamupalaa läheiseen hotelliin.

Junat olivat täysiä pääsiäisen vuoksi. Molemmissa junissa on ollut noin 400 matkustajaa. Matkustajia kyydittiin myöhästymisten takia määränpäihin muun muassa busseilla ja takseilla.

VR pyysi anteeksi tapahtunutta ja lupasi korvata matkustajille liput. Jaana Viisterä kertoo, että VR oli torstaina yhteydessä matkustajiin muun muassa sosiaalisen median kautta.

 

Sapiskaa tiedottamisesta

 

Kolarin junassa matkustanut Samuli Perälä moitti STT:lle VR:n toimintaa. Perälän mukaan matkustajat joutuivat ihmettelemään Pasilassa noin kuusi tuntia, että lähteekö juna liikkeelle vai ei.

– Meillä ei ollut yhtään kuulutusta tässä junassa koko aikana. Konduktööri näkyi kertaalleen alussa ja hän sanoi, että kestää ehkä noin tunnin. Ja sen jälkeen kun nähtiin konduktööri kerran, hän ei tiennyt mitään asiasta, Perälä kommentoi.

– Kyllä tiedottamista pitäisi miettiä. Täällä on varmasti jotkut kuulutuslaitteet täällä junassa.

VR:n tiedotuksen mukaan Kolarin junassa konduktööri huolehti lisäksi siitä, että matkustajat saivat tiedon heille maksettavista korvauksista. Ainakaan Perälälle junassa ei ollut asiasta tiedotettu aamukymmeneen mennessä. Hän kertoi lukeneensa maksettavista korvauksista lehden nettisivuilta. 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.