Jussi Halla-aho: perussuomalaiset ei aja Suomen eroa Schengenistä

Perussuomalaiset ei halua romuttaa Schengen-järjestelmää, puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoo STT:lle.

Sen sijaan puolue haluaa muuttaa järjestelmän sääntöjä niin, että sisärajatarkastukset olisi helpompi ottaa käyttöön. Halla-ahosta laittoman siirtolaisuuden torjumisen pitäisi olla peruste, jolla sisärajavalvontaan voitaisiin ryhtyä.

–  Meillä on tavoitteena yrittää vähentää Schengen-järjestelmästä aiheutuvia haittoja liittyen laittomaan muuttoliikkeeseen tai rajat ylittävään rikollisuuteen. Ei meillä ole periaatteellista kantaa puolueena siihen, että Schengen pitäisi romuttaa, Halla-aho sanoi STT:lle maanantaina.

Schengen-säännöt antavat jo nyt mahdollisuuden sisärajatarkastuksiin erikoistilanteissa. Muutamilla Schengen-mailla, muun muassa Ruotsilla ja Tanskalla, on rajatarkastuksia käytössä vuonna 2015 alkaneeseen maahanmuuttajapaineeseen vedoten.

Ei täyttä viisumivapautta

Aiemmin puolueen eurovaaliehdokas Olli Kotro sanoi haastattelussa Kremlin-mielisessä uutistoimisto Eurasia Dailyssä, että hän kannattaa Suomen eroa Schengenistä ja että hänen kantansa on puolueen linjan mukainen.

Myöhemmin Kotro selvensi kantaansa lehdistötiedotteessa:

–  Olen sanonut, että Schengenistä tulisi päästä eroon, koska en kannata vapaata liikkuvuutta EU:n alueella. Kansallisvaltioiden tulee itse päättää rajavalvonnastaan. Jos Suomi olisi Schengenin ulkopuolella, meillä olisi tuolloin mahdollisuus tehdä kahdenvälisiä järjestelyjä haluamiemme maiden kanssa. Kantani on perussuomalaisen puolueen linjan mukainen.

Kotro peräänkuuluttaa myös erityistä viisumihelpotusmekanismia Suomen ja Venäjän välille. Mekanismi voisi hänen mukaansa koskea noin 10  000 suomalaista ja venäläistä.

Jussi Halla-aho sanoo, että perussuomalaisilla on ollut johdonmukaisen kielteinen asenne täyteen viisumivapauteen Suomen ja Venäjän välillä.

–  Sitä linjaa ei ole tarpeen tarkistaa.

Ilta-Sanomat uutisoi Suomessa Kotron haastattelusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.