Jussi Halla-aho: perussuomalaiset ei aja Suomen eroa Schengenistä

Perussuomalaiset ei halua romuttaa Schengen-järjestelmää, puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoo STT:lle.

Sen sijaan puolue haluaa muuttaa järjestelmän sääntöjä niin, että sisärajatarkastukset olisi helpompi ottaa käyttöön. Halla-ahosta laittoman siirtolaisuuden torjumisen pitäisi olla peruste, jolla sisärajavalvontaan voitaisiin ryhtyä.

–  Meillä on tavoitteena yrittää vähentää Schengen-järjestelmästä aiheutuvia haittoja liittyen laittomaan muuttoliikkeeseen tai rajat ylittävään rikollisuuteen. Ei meillä ole periaatteellista kantaa puolueena siihen, että Schengen pitäisi romuttaa, Halla-aho sanoi STT:lle maanantaina.

Schengen-säännöt antavat jo nyt mahdollisuuden sisärajatarkastuksiin erikoistilanteissa. Muutamilla Schengen-mailla, muun muassa Ruotsilla ja Tanskalla, on rajatarkastuksia käytössä vuonna 2015 alkaneeseen maahanmuuttajapaineeseen vedoten.

Ei täyttä viisumivapautta

Aiemmin puolueen eurovaaliehdokas Olli Kotro sanoi haastattelussa Kremlin-mielisessä uutistoimisto Eurasia Dailyssä, että hän kannattaa Suomen eroa Schengenistä ja että hänen kantansa on puolueen linjan mukainen.

Myöhemmin Kotro selvensi kantaansa lehdistötiedotteessa:

–  Olen sanonut, että Schengenistä tulisi päästä eroon, koska en kannata vapaata liikkuvuutta EU:n alueella. Kansallisvaltioiden tulee itse päättää rajavalvonnastaan. Jos Suomi olisi Schengenin ulkopuolella, meillä olisi tuolloin mahdollisuus tehdä kahdenvälisiä järjestelyjä haluamiemme maiden kanssa. Kantani on perussuomalaisen puolueen linjan mukainen.

Kotro peräänkuuluttaa myös erityistä viisumihelpotusmekanismia Suomen ja Venäjän välille. Mekanismi voisi hänen mukaansa koskea noin 10  000 suomalaista ja venäläistä.

Jussi Halla-aho sanoo, että perussuomalaisilla on ollut johdonmukaisen kielteinen asenne täyteen viisumivapauteen Suomen ja Venäjän välillä.

–  Sitä linjaa ei ole tarpeen tarkistaa.

Ilta-Sanomat uutisoi Suomessa Kotron haastattelusta.

Uusimmat

Kotimaa

Kittilän kunnanvaltuusto jätti kaikki nimitykset odottamaan oikeuden päätöksiä

Viikon puolivälissä viilenee – Keski-Euroopan helteet eivät yllä Suomeen

Lähes 7  000 suomalaista elää avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa samaa sukupuolta olevan kanssa – "virallisia" sateenkaarilapsiperheitä vain 785

Supo: Isis-leiriltä palaavat naiset todennäköisesti lisäävät terrorismin uhkaa Suomessa

Ministerit täydensivät tietoja omistuksistaan ja veloistaan: Rinne ilmoitti omistavansa sadantuhannen euron moottoripurren puolisonsa kanssa

Supo: Isis-leiriltä palaavat naiset todennäköisesti lisäävät terrorismin uhkaa Suomessa

Tutut ruokabrändit ovat erilaisia ympäri Eurooppaa – Fantassa tuhdisti enemmän sokeria, sipseissä rasvaa

Tuoreelta aviomieheltä epäillään huijatun yli 100  000 euroa –  vaimolle vaaditaan vankeutta, myös kolme muuta syytteessä

"Seksuaalista itsemääräämisoikeutta olisi pitänyt vahvistaa jo aiemmin" – Professorin mukaan hallituksen lupaama seksuaalirikoslain kokonaisuudistus on kiireellisimpiä muutostarpeita rikoslaissa

Mies murtautui taloon, vei viinat ja teki kakan lattialle Huittisissa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.