Jyrki Katainen kaipaa EU-aiheita eduskuntavaalikeskusteluun – "pitää valita, onko sopeutuja vai vaikuttaja EU-pöydässä"

Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen on huolissaan EU-aiheiden vähäisyydestä eduskuntavaalikeskusteluissa.

Katainen toivoo, että puolueet toisivat EU-tavoitteita esiin samaan malliin kuin ne esittelevät sote-malleja.

Hän muistuttaa, että montaa kansallisesti tärkeää kysymystä, kuten turvallisuutta, ilmastoa ja maahanmuuttoa pystytään edistämään EU-tasolla.

–  Nehän ovat sellaisia kysymyksiä, joissa pitää olla hallituksen mielipide, pitää olla valmis puskemaan niitä läpi ja pitää olla valmis muuttamaan kansallista lainsäädäntöä, Katainen sanoi tavatessaan politiikan toimittajia Helsingissä.

Suomen olisi Kataisen mukaan hyvä olla aktiivinen EU:ssa tulevallakin vaalikaudella. Hän muistuttaa, että pienikin jäsenmaa pystyy vaikuttamaan EU:n suuntaan.

–  Pitää valita, onko sopeutuja vai vaikuttaja EU-pöydässä.

Suomi on viime vuosina ollut aktiivinen muun muassa puolustusyhteistyön, kyberturvallisuuden ja biotalouden edistämisessä, Katainen luettelee.

EU vie pääministerin aikaa

Katainen pitää EU:ta tärkeänä eduskuntavaaliteemana myös siksi, että pääministerin työajasta huomattava osa menee EU-asioiden hoitamiseen.

–  EU-asiat veivät minulta pääministerinä sellaisen 15–40 prosenttia viikoittaisesta työajasta.

Hän ehdottaa, että pääministeriehdokkaita voisi pyytää esittelemään esimerkiksi viisi asiaa, joita he haluaisivat viedä EU:ssa eteenpäin.

–  Eihän kukaan pääministeri niitä yksin aja (läpi), mutta saako tai pystyykö hän villitsemään muut pääministerit ajatuksen taakse, Katainen pohtii.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.