Kääriäinen: 10 miljardin hävittäjistä sovittava keväällä

Puolustusvaliokunnassa istuva Seppo Kääriäinen (kesk.) nostaa 7-10 miljardin euron laivasto- ja hävittäjähankinnat yhdeksi kevään hallitusneuvottelujen suurimmaksi kysymykseksi.

– Asiasta on sovittava rahoitusta myöten, Kääriäinen sanoo.

Kysymys on todella suurista rahoista, kun niitä verrataan valtion 50 miljardin euron vuosibudjettiin. Kääriäinen näkee lieventävänä asianhaarana sen, että Suomelle tärkeissä turvallisuusinvestoinneissa on kyse erittäin pitkän aikavälin hankinnoista.

– Toinen lieventävä asianhaara on se, että puolueet ovat periaatteessa asian käsitelleet selonteon yhteydessä eduskunnassa ja ottaneet myötäsukaisen kannan sitoutumatta tarkkoihin miljardeihin.

Monipuolista keskustelua

Kääriäinen torjuu näkemykset, että keskustelu Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta olisi passiivista ja kaartelevaa.

– Minä en pidä sitä säyseänä vaan se on aktiivista ja monipuolista, mihin osittain vaikuttaa se, että Nato-kysymys on taustalla.

Hän iloitsee myös siitä, että hallituksen, presidentin ja eduskunnan kesken vallitsevassa kolmijaossa keskusteluyhteys toimii ja se on tuottanut hyvää tulosta. Myös kansalaiset näyttävät olevan tyytyväisiä tilanteeseen.

Niinistön ja Sipilän yhteistyö pelaa

Kääriäisen mukaan presidentti Sauli Niinistön ja pääministeri Juha Sipilän (kesk.) työnjako ja suhde toimii erittäin hyvin myös ulkopoliittisissa kysymyksissä. Hän muistuttaa presidentti Niinistön sanoneen, että Sipilä on ollut ulkopoliittisissa asioissa aktiivisin pääministeri hänen presidenttiaikanaan.

– Ongelmia saattaisi tulla Eurooppa-politiikkaan liittyvissä asioissa, mutta kun henkilösuhteet ovat kunnossa, nekin ongelmat voidaan välttää. Henkilökemioilla on politiikassa aina iso merkitys, myös ulkopolitiikassa.

Kääriäinen ehdottaa yhteistä sopimusta politiikan pöytätavoista

Uusimmat

Kotimaa

Majavan pureman itäsiperianlaika Jepen omistaja tuomittiin reilun 200 euron sakkoihin

Hovioikeus tuomitsi kuudeksi vuodeksi vankilaan Turun Ursininkadun tulipalon sytyttäneen miehen

SAK:n pääekonomisti uskoo perintöverokirityksen olevan helpoin ratkaisu, jos omistamisen verotusta kiristetään

Vaalisunnuntaina sataa laajalti, lakkiaispäiväkin todennäköisesti epävakainen

"On yleisen elämänkokemuksen vastaista pitää talousrahoja aamutakin taskussa" – Kimmo Elomaa tuomittiin törkeästä talousrikoksesta

Brexit saattoi tuoda EU-myönteisen vireen vaalikeskusteluun, pohtii tutkija

Kaupunkikeskustojen elinvoima heikkeni – kivijalkakauppaa haastavat netti ja ostoskeskukset

Turun arvokuljetusryöstön yritys uudelleen aktiiviseen tutkintaan – poliisia kohti konetuliaseella ampuneet ryöstäjät onnistuivat pakenemaan vuonna 2002

Poliisi pyysi havaintoja kadonneesta naisesta – etsitty nainen löytyi pian huhuilun jälkeen

HS:n tiedot: Puheenjohtajat pääsivät sopuun translaista Säätytalolla – Rinne arvioi hallitusneuvotteluissa kaiken olevan valmista ensi viikon viikonloppuna

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.