Kääriäinen: 10 miljardin hävittäjistä sovittava keväällä

Puolustusvaliokunnassa istuva Seppo Kääriäinen (kesk.) nostaa 7-10 miljardin euron laivasto- ja hävittäjähankinnat yhdeksi kevään hallitusneuvottelujen suurimmaksi kysymykseksi.

– Asiasta on sovittava rahoitusta myöten, Kääriäinen sanoo.

Kysymys on todella suurista rahoista, kun niitä verrataan valtion 50 miljardin euron vuosibudjettiin. Kääriäinen näkee lieventävänä asianhaarana sen, että Suomelle tärkeissä turvallisuusinvestoinneissa on kyse erittäin pitkän aikavälin hankinnoista.

– Toinen lieventävä asianhaara on se, että puolueet ovat periaatteessa asian käsitelleet selonteon yhteydessä eduskunnassa ja ottaneet myötäsukaisen kannan sitoutumatta tarkkoihin miljardeihin.

Monipuolista keskustelua

Kääriäinen torjuu näkemykset, että keskustelu Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta olisi passiivista ja kaartelevaa.

– Minä en pidä sitä säyseänä vaan se on aktiivista ja monipuolista, mihin osittain vaikuttaa se, että Nato-kysymys on taustalla.

Hän iloitsee myös siitä, että hallituksen, presidentin ja eduskunnan kesken vallitsevassa kolmijaossa keskusteluyhteys toimii ja se on tuottanut hyvää tulosta. Myös kansalaiset näyttävät olevan tyytyväisiä tilanteeseen.

Niinistön ja Sipilän yhteistyö pelaa

Kääriäisen mukaan presidentti Sauli Niinistön ja pääministeri Juha Sipilän (kesk.) työnjako ja suhde toimii erittäin hyvin myös ulkopoliittisissa kysymyksissä. Hän muistuttaa presidentti Niinistön sanoneen, että Sipilä on ollut ulkopoliittisissa asioissa aktiivisin pääministeri hänen presidenttiaikanaan.

– Ongelmia saattaisi tulla Eurooppa-politiikkaan liittyvissä asioissa, mutta kun henkilösuhteet ovat kunnossa, nekin ongelmat voidaan välttää. Henkilökemioilla on politiikassa aina iso merkitys, myös ulkopolitiikassa.

Kääriäinen ehdottaa yhteistä sopimusta politiikan pöytätavoista

Uusimmat

Kotimaa

Unkarin Fidesz herättänyt närää EU-parlamentin EPP:ssä, Orpon mielestä mennyt liian pitkälle

Kommentti: Sote on nyt tahdosta kiinni

Pekka Haavisto ja Li Andersson: Aika loppuu kesken sote-uudistukselta

HS: Säteilyturvakeskus vaatii Olkiluoto 3:n turvaongelmien korjaamista ennen voimalan käyttöönottoa

ESS: Sekstailevat ketut aiheuttivat palokunnalle hälytyksen

On epäselvää, ehditäänkö sote-uudistus saada valmiiksi tällä vaalikaudella – keskustaministerit ovat yhä toiveikkaita

Avi: Epäkohtailmoitukset ja kantelut vanhustenhuollosta moninkertaistuneet alkuvuonna

Oliko hän jäävi? Hallitus käsitteli sijoitusrahastolakia – Berner mukana kokouksessa

Marja-Leena Leppänen jättää perussuomalaiset ja siirtyy sinisiin: "Suomen ongelmat eivät ratkea pelkällä maahanmuuttajien haukkumisella"

Attendon Jalasjärvellä sijaitsevan Tepon Tuvan lääkehoito siirretty tilapäisesti kuntayhtymälle

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.