Kännyköitä, tabletti ja järjestelmäkamera – matkavakuutushuijauksessa varastetaan ja liioitellaan

Thaimaahan lähtenyt lomailija joutuu vakavaan onnettomuuteen, josta aiheutuu aivovamma. Matkavakuutuksen turvin hänelle maksetaan vuosien ajan korvauksia, kunnes paljastuu, ettei aivovammaa koskaan ollutkaan.

– Tällaiset ovat niitä vahingollisimpia huijauksia, joissa saatetaan maksaa vuosikymmeniä perusteettomia korvauksia, kertoo Finanssialan vahingontorjunnasta vastaava johtaja Risto Karhunen.

 

"Varastetun tavaran arvo korreloi matkakustannuksien kanssa"

 

Karhusen arvion mukaan yleisempiä matkavakuutuspetoksia ovat kuitenkin matkatavaroihin liittyvät huijaukset.

– Matkatavaroita ilmoitetaan anastetuiksi, ryöstetyiksi tai tuhoutuneiksi, jotta vakuutus korvaa.

Vakuutusyhtiöiden mukaan tavallinen tarina on, että varas on napannut laukun tai repun ja häipynyt ihmistungokseen. Esimerkiksi LähiTapiolan mukaan vahinkoilmoituksessa varastetuksi ilmoitettu laukku sisältää tyypillisesti pari kännykkää, tabletin tai kannettavan tietokoneen ja mahdollisesti myös arvokkaan järjestelmäkameran.

– Yllättäen anastetuksi ilmoitetun omaisuuden määrä korreloi matkan kokonaiskustannusten kanssa, LähiTapiolan viestinnästä kerrotaan sähköpostitse.

OP:n henkilöasiakkaiden omaisuusvakuutuspalvelun johtaja Markus Uimonen kertoo, että OP:llä noin 40 prosenttia vahingoista liittyy mobiililaitteisiin.

– Tämä on ihan luonnollista, koska harva lähtee matkalle ilman mitään mobiililaitetta tai tablettia, Uimonen sanoo.

Myös tapahtuneen vahingon liioittelu on tyypillistä. Lisäksi vakuutusyhtiöiden mukaan ilmenee esimerkiksi sairaalakuluihin liittyviä kuittihuijauksia.

 

Matkasairauksia tai -tapaturmia korvattiin yli 70 miljoonalla eurolla

 

Matkavakuutuksiin liittyviä huijauksia ilmenee ympäri vuoden, eivätkä esimerkiksi lomakaudet aiheuta piikkiä ilmenneiden petoksien määrässä. Näin kertovat sekä Finanssialan Karhunen että vakuutusyhtiöt OP, Turva ja LähiTapiola. Syynä on, että ihmiset matkustavat entistä enemmän myös lomakausien ulkopuolella.

Matkatavaroiden korvauksista ei ole erillisiä tilastoja. Matkasairauksia tai -tapaturmia sen sijaan korvattiin viime vuonna kappalemäärissä noin 110 000, ja niiden yhteenlaskettu korvaussumma oli noin 73 miljoonaa euroa, Finanssiala kertoo.

Finanssialan selvitykseen perustuvan arvion mukaan vakuutusetsivät paljastivat viime vuonna petosmielessä tehtyjä vahinkokorvaushakemuksia noin 30 miljoonan euron edestä. Arvio kattaa myös muut kuin matkavakuutuspetokset.

Vakuutusyhtiöistä viesti on, että epäselvien vahinkoilmoituksien osuus on melko pieni. Näistä osa selviää aidoiksi korvaustapauksiksi ja pienempi osa varsinaisiksi huijauksiksi. Esimerkiksi LähiTapiolan mukaan kaikista vahinkoilmoituksista noin viidessä prosentissa havaitaan epäselvyyksiä.