Kännykkä lähettää pian paikkansa 112:een

Hätäkeskukset saavat käyttöönsä viimeistään vuonna 2015 tietojärjestelmän, joka pystyy vastaanottamaan päätelaitteista gps-paikkatiedon.

- Kun käyttöön tulee älykännyköitä, jotka pystyvät automaattisesti lähettämään koordinaattinsa, hätäkeskukset pystyvät vastaanottamaan niitä omiin järjestelmiinsä muutaman vuoden päästä, johtaja Kyösti Lehtonen Hätäkeskuslaitokselta kertoo.

- Maailmalla tällaisia viritelmiä on kokeilussa.

Laitteessa pitää itsessään olla ohjelma, joka hätäpuhelun yhteydessä ymmärtää lähettää gps-paikkatiedon. Hätäkeskus ei voi ronkkia laitteen gps-koordinaatteja oma-aloitteisesti.

Koordinaatit voi lähettää matkapuhelin, kun sillä soitetaan hätänumeroon, tai jokin muu laite.

Tällä hetkellä rakenteilla on esimerkiksi eCall-niminen eurooppalainen hätäilmoitusjärjestelmä, jossa autoihin tulisi gps-siru lähetysominaisuuksilla.

Kun auto joutuisi onnettomuuteen, se lähettäisi hätäsignaalin ja tarkan paikkatiedon hätäkeskuksen järjestelmään.

Satelliittipaikannukseen perustuvia gps-paikannussiruja on nykyään jo paljon eri laitteissa, mutta niiden hyödyntäminen esimerkiksi juuri hätäilmoituksiin on vasta kehitteillä.

- Monissa älykännyköissä on gps-ominaisuus, mutta nykyään paikkatiedon saa hätäpuhelun aikana hyötykäyttöön vain, jos soittaja on pystynyt katsomaan itse laitteesta koordinaattinsa ja osaa kertoa ne hätäkeskukseen, Lehtonen kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.