Kännykkä lähettää pian paikkansa 112:een

Hätäkeskukset saavat käyttöönsä viimeistään vuonna 2015 tietojärjestelmän, joka pystyy vastaanottamaan päätelaitteista gps-paikkatiedon.

- Kun käyttöön tulee älykännyköitä, jotka pystyvät automaattisesti lähettämään koordinaattinsa, hätäkeskukset pystyvät vastaanottamaan niitä omiin järjestelmiinsä muutaman vuoden päästä, johtaja Kyösti Lehtonen Hätäkeskuslaitokselta kertoo.

- Maailmalla tällaisia viritelmiä on kokeilussa.

Laitteessa pitää itsessään olla ohjelma, joka hätäpuhelun yhteydessä ymmärtää lähettää gps-paikkatiedon. Hätäkeskus ei voi ronkkia laitteen gps-koordinaatteja oma-aloitteisesti.

Koordinaatit voi lähettää matkapuhelin, kun sillä soitetaan hätänumeroon, tai jokin muu laite.

Tällä hetkellä rakenteilla on esimerkiksi eCall-niminen eurooppalainen hätäilmoitusjärjestelmä, jossa autoihin tulisi gps-siru lähetysominaisuuksilla.

Kun auto joutuisi onnettomuuteen, se lähettäisi hätäsignaalin ja tarkan paikkatiedon hätäkeskuksen järjestelmään.

Satelliittipaikannukseen perustuvia gps-paikannussiruja on nykyään jo paljon eri laitteissa, mutta niiden hyödyntäminen esimerkiksi juuri hätäilmoituksiin on vasta kehitteillä.

- Monissa älykännyköissä on gps-ominaisuus, mutta nykyään paikkatiedon saa hätäpuhelun aikana hyötykäyttöön vain, jos soittaja on pystynyt katsomaan itse laitteesta koordinaattinsa ja osaa kertoa ne hätäkeskukseen, Lehtonen kertoo.