Käräjäoikeuden Iisalmen ja Varkauden kansliat lakkaavat

Käräjäoikeuksien määrä vähenee nykyisestä 27:stä 20:een. Käräjäoikeudet perustuvat pitkälti maakuntiin.

Pohjois-Savon käräjäoikeudessa istuntoja pidetään jatkossa vain Kuopiossa. Kansliat lakkaavat Iisalmessa ja Varkaudessa.

– Etäisyydet Kuopioon ovat kohtuulliset Iisalmesta ja Varkaudesta, hallitusneuvos Heikki Liljeroos totesi.

Pieksämäen sivuistuntopaikkakunta lakkaa.

Etelä-Savossa käräjiä istutaan Mikkelissä. Savonlinnaan jää istuntopaikka.

– Keskeisin tavoite on, että luodaan sellainen verkosto, jossa voidaan toimia 20–30 vuotta. Uudistus ei vaikuta kansalaisten oikeudellisten palvelujen saatavuuteen, oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) totesi.

– Vähäisempi määrä yksiköitä poistaa päällekkäistä hallinnollista työtä. Samalla voidaan paremmin hyödyntää tuomareiden erityisasiantuntemusta. On tärkeää, että käräjäoikeudet ovat tarpeeksi suuria, jotta niihin saadaan riittävä määrä ja riittävän monipuolisia juttuja. Näin osaamisen taso säilyy ja sitä pystytään jatkuvasti kehittämään.

Ministeri Lindström muistuttaa, että käräjäoikeuspalveluiden tarve on suurin siellä, missä ihmisiäkin on eniten.

– Väestö keskittyy kaupunkeihin. Toimipisteiden keinotekoinen säilyttäminen alueilla, joissa työmäärä on vähäinen, sitoisi kohtuuttomasti voimavaroja.

– Tämä uudistus on osa oikeudenhoidon uudistamista ja hallituksen tärkeä kivijalkahanke. Tässä on katse suunnattu tulevaisuuteen. Keskeinen tavoite on, että uudistuksessa luodaan verkosto, joka voisi toimia 20 – 30 vuotta. Ei oikeuslaitosta voida joka hallituskausi rukata.

–- Meillä on tarve varustaa käräjäoikeudet hyvillä it-järjestelmillä. Kaikissa toimipaikoissa tulee olla myös riittävä turvavarustus. Jotta laite- ja järjestelmähankinnat voidaan tehdä, meidän on keskitettävä toimintaa.

 

 

Näin Lindström esittää:

Jatkossa käräjäoikeuspaikkakuntia olisivat: Espoo, Helsinki, Hämeenlinna, Joensuu, Jyväskylä, Kajaani, Kouvola, Kuopio, Lahti, Lappeenranta, Maarianhamina, Mikkeli, Oulu, Pori, Rovaniemi, Seinäjoki, Tampere, Turku, Vaasa ja Vantaa.

Erillisiä kanslioita jäisi neljälle paikkakunnalle: Hyvinkäälle, Kemiin, Kokkolaan ja Ylivieskaan.

Erillisiä istuntopaikkoja jää 12 paikkakunnalle: Inari (Ivalo), Kauhava, Kittilä, Kuusamo,  Nurmes, Porvoo, Raasepori, Rauma,  Salo, Savonlinna, Sodankylä ja Utsjoki. 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Asianajajaliitto: Oikeudellista perusneuvontaa saatava ympäri Suomea