Käräjäoikeus päästi ex-jengipomon vapaalle – ei todennäköisiä syitä epäillä vanhasta palkkamurhasta

Helsingin käräjäoikeus katsoo, että todennäköisiä syitä epäillä ex-jengipomo Keijo Vilhusta vuoden 2003 palkkamurhasta ei ole. Tämän vuoksi käräjäoikeus hylkäsi vangitsemisvaatimuksen.

Tutkinnanjohtaja Markus Laine keskusrikospoliisista sanoo, että Vilhusta epäillään silti yhä murhasta. Hän ei halunnut kommentoida sitä, vaikuttaako ratkaisu jotenkin tutkintaan.

– Esitutkinta jatkuu kuulusteluilla. Häntä epäillään yhä rikoksesta. Käräjäoikeus kuitenkin katsoi, että ei ole todennäköisiä syitä (epäillä rikoksesta). Tästä syystä häntä ei vangittu.

Murhasta tuomittiin aikanaan kolme suomalaista ja murhan ruotsalainen tilaaja. Murhattu ruotsinturkkilainen Volkan Ünsal oli vienyt kaveriltaan rahaa Tukholman Arlandan lentokentän vuoden 2002 rahakuljetusryöstön saaliista, päässyt todistajansuojeluohjelmaan ja irrottautunut siitä.

Käsittely oli kokonaisuudessaan salainen lopputulosta lukuun ottamatta. Käytännössä julkisuuteen ei siis saada tarkempia tietoja siitä, miksi todennäköisiä syitä epäillä Vilhusta ei ole.

Vilhusen asianajaja Markku Fredman ei halunnut kommentoida asiaa istunnon jälkeen.

Jari Aarnio on kertonut asianajajansa välityksellä, ettei polisiin tiedossa ole ollut seikkoja, joilla Volkan Ünsalin henkirikokseen olisi voitu puuttua. Kuva: Martti Kainulainen


Aarnion vangitsemisvaatimus yhä avoinna 

Myös huumepoliisin ex-päällikköä Jari Aarniota epäillään samasta henkirikoksesta, mutta hänen osaltaan ei ole toistaiseksi tullut tietoa mahdollisesta vangitsemisesta. Aarnion epäillään tienneen suunnitteilla olevasta murhasta ja jättäneen sen estämättä.

Poliisirikoshaaran tutkinnanjohtaja Jukka Haavisto kertoo, että hän ei ole tehnyt ratkaisua Aarnion mahdollisesta vangitsemisvaatimuksesta. Hän sanoo, että Vilhusta koskevalla päätöksellä voi olla vaikusta mahdolliseen vangitsemisvaatimukseen.

– Kyllähän se tietysti sillä tavalla vaikuttaa, että vangitsemisen edellytyksinä voivat olla todennäköiset syyt tai syy epäillä, Haavisto sanoo.

Syytä epäillä -kynnys tarkoittaa, että epäiltyä voi pitää vangittuna lyhyemmän aikaa ja poliisin on yhä hankittava lisänäyttöä tänä aikana.

Asianajaja Riitta Leppiniemi välitti keskiviikkona Aarnion käsityksen asiasta. Tämän mukaan rikos ei ollut poliisin estettävissä.

– Aarnion käsityksenä on, että tiedossa ei ole ollut mitään yksittäistä seikkaa, johon poliisi olisi voinut puuttua.