Kärtsäyttikö aurinko tai grilli? Näin ehkäiset palovammoja

Lomalla läikkyy ja räiskyy. Nuotiot, saunanuunit ja grillit saattavat helposti polttaa näpit. Aurinkokin porottaa.

Suomen Punaisen Ristin terveydenhuollon suunnittelija Eine Pitkänen kertoo, mitä pahoissa paikoissa pitää tehdä ja miten tapaturmia voitaisiin välttää.

 

Sormenpäät palavat uunipeltiä ottaessa

Sormia voi huuhdella viileällä vedellä noin 20 minuuttia. Tarvittaessa sormille voi laittaa vielä kostean lapun. Mitään rasvoja ei suositella palovammaan laitettavaksi.

 

Iho kärähtää auringossa

Vammoja voi viilentää viileällä vedellä 20 minuuttia, mutta on kuitenkin varottava liian kylmän veden käyttöä. Levätään ja juodaan nesteitä–mutta ei alkoholia. Seurataan vointia ja tarvittaessa hakeudutaan lääkäriin.

 

Saunan pesuvesi olikin kiehuvaa

Huuhdellaan palanutta aluetta viileällä vedellä 20 minuuttia, ei puhkaista rakkuloita. Peitetään vamma-alue tarttumattomalla kankaalla ja hakeudutaan lääkäriin.

 

Juokseva lapsi törmää pallogrilliin

Jos grilli kaatuu maahan ja lapsi grillin päälle naamalleen, lapsi nostetaan pois grillin päältä, puhutaan rauhoittavasti ja yritetään pysyä itse rauhallisena. Katsotaan, ettei grillistä syty tulipaloa, ja varotaan itse astumasta kuumille hiilille.

Paloaluetta voi viilentää varovasti puhkaisematta rakkuloita. Suojataan palovammat ja ruhjeet, ja hakeudutaan jatkohoitoon.

 

Lue lisää kesän polttavista vaaranpaikoista ja siitä, kuinka palovammoja tulisi hoitaa tiistain Savon Sanomista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.