Käsillä kauhea siitepölykausi

Metsäntutkimuslaitos (Metla) ennusti huhtikuun alussa tämän kevään olevan erityisen tukala koivuallergikoille. Toiveet viileässä kevätsäässä paleltuneista norkoista ovat kuitenkin turhia, koska Metlan tutkija Tatu Hokkanen vahvistaa ennusteen pitävän yhä kutinsa.

–Siitepöly on jo norkoissa, ja se tulee ilmaan tavalla tai toisella ja kylmästä säästä huolimatta.

Luvassa on runsain koivunkukinta sitten vuoden 1993, ja myös Pohjois-Savo on runsaan kukinnan alueella.

Sen sijaan maalis-huhtikuussa kukkivan lepän pitoisuudet ovat olleet tänä vuonna vähäisiä.

–Arvot ovat normaalia alhaisempia. Etelässä huippu on jo ohi, mutta Kuopiossa pitoisuudet ovat vielä runsaita, ja pieniä määriä siitepölyä säilyy ilmassa toukokuun puoliväliin saakka, siiteplölyihin erikoistunut projektitutkija Matti Jantunen Turun yliopiston aerobiologian yksiköstä kertoo.

Kylmä kevät on kuitenkin viivästyttänyt koivun kukinnan alkamista.

–Etelän rannikoilla kukinnat ovat alkaneet yleensä toukokuun ensimmäisellä viikolla, mutta tänä vuonna alku viivästyy, kun pohjoisesta on tuullut kylmästi, Hokkanen sanoo.

Siitepölykauden huippu on sijoittunut yleensä toukokuun puoliväliin, mutta tämän vuoden huippua on vielä mahdotonta ennustaa. Kaikki riippuu lämpötiloista.

Varsinainen allergiakasvien kukintakausi kestää Suomessa yleensä maaliskuun alusta elokuun loppuun, mutta alkamisajat vaihtelevat paljon eri mittauspisteiden välillä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.