Kävelykatu yli 30 kaupungissa

Kävelykaduista on tullut osa suomalaisten kaupunkien keskustaa. Nyt kävelykatu löytyy 33 kaupungista ja viidessä rakentamista suunnitellaan.

Kävelykadut painottuvat maakuntakeskuksiin. 20 suurimmasta kaupungista sellainen puuttuu vain Seinäjoelta, ja sielläkin aletaan rakentaa hidasliikennekatua.

Kävelykatujen määrä on lisääntynyt voimakkaasti 2000-luvulla. Noin kolmannes Suomen kävelykaduista on rakennettu kymmenen viime vuoden aikana.

- Hyvä keskusta on sellainen, jossa on kaupalliset palvelut, julkiset palvelut ja vielä kulttuurikin siinä samassa, määrittelee vapaa tutkija Martti Wilhelms.

Hän laati selvityksen suomalaiskaupunkien kävelykaduista Elävä kaupunkikeskusta -yhdistyksen toimeksiannosta. Yhdistyksen toiminnanjohtajan Pokko Lemminkäinen mukaan keskustan tulee olla "sykkivä ja kaupallinen".

- Loistavia esimerkkejä ovat Imatra, Kotka ja Vaasa. Imatralla on keskitytty kolmesta keskustasta yhteen hyvällä tuloksella. Kotka on tehnyt myös ison ponnistuksen. Vaasassa on huikean hieno ja tiivis keskusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.