Kökkötraktorikohu toi Ruben Stillerille potkut Ylestä 1993

Ylen Pressiklubi-ohjelman juontaja Ruben Stiller on aiemminkin ollut Ylen johdon kanssa eri linjoilla. Syyskuussa 1993 Stiller sai potkut Ylestä, kun hän oli kutsunyt Ylen silloista alue- ja uutistoiminnan johtajaa, keskustalaista Tapio Siikalaa sananvapaudelle vaaralliseksi kökkötraktoriksi.

Tapauksen aikaan Stiller oli toimittajana Radiomafiassa. Tuolloinen radiojohtaja Olli Alho ilmoitti määräaikaisen työsuhteen päättymisen syyksi sen, että Stiller oli tunkeutunut suoraan radiolähetykseen esimiehen kielloista huolimatta.

Ohjelmapäällikkö Pentti Kemppainen oli kuitenkin runsas viikko aiemmin hyllyttänyt Stillerin kolmeksi kuukaudeksi suorista radiolähetyksistä. Kemppaisen mukaan Stiller oli Ylen johtajavalintoja käsitelleessä ohjelmassa ladellut henkilökohtaisia loukkauksia.

– Minä elän viimeisiä aikoja, jolloin voin puhua vapaasti. Vuoden 1994 alusta mahdollisesti Tapio Siikala on tässä lafkassa kökkötraktorina, höyryjunana, se johtaja joka määrää täällä tahdin, ja silloin minä en enää voi puhua vapaasti, Stiller sanoi Ylen Elävän arkiston mukaan.

Nyt Ruben Stillerin nimi nousi julkisuuteen, kun Suomen Kuvalehti kertoi pääministeri Juha Sipilän (kesk.) vaimentaneen Ylen Terrafame-uutisointia. SK:n tietojen mukaan Stiller sai kirjallisen varoituksen, koska oli valmistellut Pressiklubin tulevaa lähetystä Ylen "uutis- ja ajankohtaistoiminnan johdon asettaman journalistisen linjan vastaisesti". Varoituksessa Stilleriä oli uhattu irtisanomisella, jos tämä ei noudata johdon linjaa.

Keskiviikkona Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan radio- ja tv-lähetyksistä vastaava päällikkö Marjo Ahonen kertoi, että toimenpiteet, joita Stillerin osalta harkittiin, on peruutettu. Hänen mukaansa Stiller ja Ylen vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen ovat sopineet asiasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

MTV: Jari Aarniota epäillään törkeästä velallisen epärehellisyydestä vuosina 2016–2018

Kello tikittää ilmastotoimille, mutta hallitus edelleen selvittää – Kulmunin mukaan asioiden tekeminen hyvin vaatii aikaa

Helsingin Hietalahden ampumisen taustalla kahden suvun riita, epäillyn sukua oli painostettu lähtemään Suomesta

Ruokavirasto aloittaa yt-neuvottelut, arvioitu vähennystarve lähes sata henkilötyövuotta – Kuopiossa tutkitaan eläintauteja

EU-jäsenyys maksoi viime vuonna 105 euroa jokaista suomalaista kohti

Oikeusministeri Henriksson: Virkamiehiin kohdistuvan maalittamisen tulisi olla virallisen syytteen alaista

Lääkesaatavuudessa jo yli 1  300 häiriötä tänä vuonna – huoli rintasyöpälääke letrotsolista sen sijaan ohi

Vuoden 2019 Paikallislehtikilpailun finalistit on valittu – mukana on myös Kiuruvesi-lehti

Kivihiilen ja turpeen poistuminen tuplaa puupolttoaineen käytön – "Sellaista määrää puuta ei löydy mistään"

Vihreän Langan toiminnan päättyminen herättää surua ja tyrmistystä päätoimittajissa: "En olisi ajatellut, että vaalivoiton jälkeen tapahtuu näin"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.