Kökkötraktorikohu toi Ruben Stillerille potkut Ylestä 1993

Ylen Pressiklubi-ohjelman juontaja Ruben Stiller on aiemminkin ollut Ylen johdon kanssa eri linjoilla. Syyskuussa 1993 Stiller sai potkut Ylestä, kun hän oli kutsunyt Ylen silloista alue- ja uutistoiminnan johtajaa, keskustalaista Tapio Siikalaa sananvapaudelle vaaralliseksi kökkötraktoriksi.

Tapauksen aikaan Stiller oli toimittajana Radiomafiassa. Tuolloinen radiojohtaja Olli Alho ilmoitti määräaikaisen työsuhteen päättymisen syyksi sen, että Stiller oli tunkeutunut suoraan radiolähetykseen esimiehen kielloista huolimatta.

Ohjelmapäällikkö Pentti Kemppainen oli kuitenkin runsas viikko aiemmin hyllyttänyt Stillerin kolmeksi kuukaudeksi suorista radiolähetyksistä. Kemppaisen mukaan Stiller oli Ylen johtajavalintoja käsitelleessä ohjelmassa ladellut henkilökohtaisia loukkauksia.

– Minä elän viimeisiä aikoja, jolloin voin puhua vapaasti. Vuoden 1994 alusta mahdollisesti Tapio Siikala on tässä lafkassa kökkötraktorina, höyryjunana, se johtaja joka määrää täällä tahdin, ja silloin minä en enää voi puhua vapaasti, Stiller sanoi Ylen Elävän arkiston mukaan.

Nyt Ruben Stillerin nimi nousi julkisuuteen, kun Suomen Kuvalehti kertoi pääministeri Juha Sipilän (kesk.) vaimentaneen Ylen Terrafame-uutisointia. SK:n tietojen mukaan Stiller sai kirjallisen varoituksen, koska oli valmistellut Pressiklubin tulevaa lähetystä Ylen "uutis- ja ajankohtaistoiminnan johdon asettaman journalistisen linjan vastaisesti". Varoituksessa Stilleriä oli uhattu irtisanomisella, jos tämä ei noudata johdon linjaa.

Keskiviikkona Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan radio- ja tv-lähetyksistä vastaava päällikkö Marjo Ahonen kertoi, että toimenpiteet, joita Stillerin osalta harkittiin, on peruutettu. Hänen mukaansa Stiller ja Ylen vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen ovat sopineet asiasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Kolmevuotias lapsi hukkui jokeen Lahdessa

Miehen epäillään pahoinpidelleen avopuolisonsa Kuusamossa – nainen löydettiin myöhemmin kuolleena

Tuhansien ihmisten huijaamista yrittäneitä miehiä ei pysäyttänyt edes rikostuomio –  kaksikko kauppasi katteettomia palveluita ja lähetteli perusteettomia perintäkirjeitä

Tänään voi seurata Kuun punertavaksi muuttavaa osittaista kuunpimennystä – pimennys näkyy parhaiten illaksi selkenevässä Etelä-Suomessa

Suomalainen vehnänviljelijä sai huomiota Ursula von der Leyenin puheessa – Nämä kolme kysymystä suomalaismepit kysyivät komission puheenjohtajaehdokkaalta

Moni luulee olevansa porvari, mutta on professorin mukaan väärässä – kevään vaalit osoittivat vanhojen yleispuolueiden ongelmat

Jäähalliin tunkeuduttiin viikonlopun aikana Kajaanissa – kaapeista vietiin alkoholia, jäälle rikottiin pulloja ja jääkoneella ajettiin pitkin kaukaloa

Venäläislehti kysyi Haavistolta tämän homoseksuaalisuuden vaikutuksista Venäjä-diplomatiaan – "Se voi haitata toista osapuolta"

Pääministeri Rinne Irakin karkottamista suomalaislapsista: Karkotettuja lapsia ei ole tullut Suomeen

Komission johtoon tähyävä Ursula von der Leyen lupaa taistella ilmaston puolesta – "Eurooppa on kuin pitkä avioliitto, rakkaus ei ole samanlaista kuin aluksi, mutta syvenee"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.