Kökkötraktorikohu toi Ruben Stillerille potkut Ylestä 1993

Ylen Pressiklubi-ohjelman juontaja Ruben Stiller on aiemminkin ollut Ylen johdon kanssa eri linjoilla. Syyskuussa 1993 Stiller sai potkut Ylestä, kun hän oli kutsunyt Ylen silloista alue- ja uutistoiminnan johtajaa, keskustalaista Tapio Siikalaa sananvapaudelle vaaralliseksi kökkötraktoriksi.

Tapauksen aikaan Stiller oli toimittajana Radiomafiassa. Tuolloinen radiojohtaja Olli Alho ilmoitti määräaikaisen työsuhteen päättymisen syyksi sen, että Stiller oli tunkeutunut suoraan radiolähetykseen esimiehen kielloista huolimatta.

Ohjelmapäällikkö Pentti Kemppainen oli kuitenkin runsas viikko aiemmin hyllyttänyt Stillerin kolmeksi kuukaudeksi suorista radiolähetyksistä. Kemppaisen mukaan Stiller oli Ylen johtajavalintoja käsitelleessä ohjelmassa ladellut henkilökohtaisia loukkauksia.

– Minä elän viimeisiä aikoja, jolloin voin puhua vapaasti. Vuoden 1994 alusta mahdollisesti Tapio Siikala on tässä lafkassa kökkötraktorina, höyryjunana, se johtaja joka määrää täällä tahdin, ja silloin minä en enää voi puhua vapaasti, Stiller sanoi Ylen Elävän arkiston mukaan.

Nyt Ruben Stillerin nimi nousi julkisuuteen, kun Suomen Kuvalehti kertoi pääministeri Juha Sipilän (kesk.) vaimentaneen Ylen Terrafame-uutisointia. SK:n tietojen mukaan Stiller sai kirjallisen varoituksen, koska oli valmistellut Pressiklubin tulevaa lähetystä Ylen "uutis- ja ajankohtaistoiminnan johdon asettaman journalistisen linjan vastaisesti". Varoituksessa Stilleriä oli uhattu irtisanomisella, jos tämä ei noudata johdon linjaa.

Keskiviikkona Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan radio- ja tv-lähetyksistä vastaava päällikkö Marjo Ahonen kertoi, että toimenpiteet, joita Stillerin osalta harkittiin, on peruutettu. Hänen mukaansa Stiller ja Ylen vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen ovat sopineet asiasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.