KD: Lapsilisien leikkaus tulee perua

Kristillisdemokraattien mielestä lapsilisiin sovittu leikkaus tulee perua. Puheenjohtaja Päivi Räsäsen mukaan puolue oli ainoa, joka kehysriihineuvotteluissa vastusti leikkausta. Ilman kristillisdemokraatteja lopputulos olisi ollut perheiden kannalta huomattavasti huonompi, hän sanoo.

Puolueen mukaan lapsilisien verotus ei olisi hyvä vaihtoehto. Se heikentäisi erityisesti keskituloisten palkansaajien saamaa tukea enemmän kuin kehysriihessä päätetty tasoleikkaus.

Räsänen peruisi lapsilisäleikkauksen sijaan päätöksen kotihoidontuen jakamisesta isän ja äidin kesken.

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman sanoo STT:lle, että muun muassa kansanedustajien palkoista voitaisiin leikata.

Myöskään SDP ja vihreät eivät ole tyytyväisiä siihen, että lapsilisiä leikataan saman verran kaikilta tuloihin katsomatta. Ylen mukaan puolueet haluavatkin avata päätöksen uudelleen tarkasteltavaksi.

– Pitää pohtia vielä, olisiko leikkaus toteutettavissa progressiivisen verotuksen kautta, vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto totesi Ylelle.

– Nyt varmasti hallitus katsoo sitten, onko jotain lisäpäätöksiä syytä tehdä – jos tämä aiheuttaa ongelmia tällä mallilla, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman sanoi Ylelle aamulla.

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) ei ole avaamassa kehysriihessä tehtyjä päätöksiä. Yksityiskohdat tarkentuvat keväällä hallituspuolueiden kesken.

Lapsilisiä on tarkoitus alentaa yhteensä 110 miljoonalla eurolla. SDP ja vihreät eivät Ylen mukaan kuitenkaan vaadi, että tämä päätös peruttaisiin.

Keskustan kansanedustajat Antti Kaikkonen, Mari Kiviniemi ja Paula Lehtomäki ottivat tuoreeltaan kantaa Vihreiden ja SDP:n mielenmuutoksiin. Heidän  mukaansa lapsilisien leikkaus voitaisiin välttää kokonaan sillä, että hallitus luopuu kotihoidontuen pakkokiintiöinnistä ja tai oppivelvollisuusiän pidentämisestä.

Soraääniä kuuluu myös kokoomuksesta. Kansanedustaja Pertti Hemmilän mukaan lapsilisäleikkaus on peruttava.

Hänen mielestään yksinkertaisin ratkaisu olisi nostaa tupakkaveroa enemmän kuin kehysriihessä suunniteltiin. Jos veroa nostettaisiin 25 prosenttia, valtion saamat tulot riittäisivät korvaamaan lapsilisän leikkauksen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Hallitus puolusti lapsilisän leikkausta

Kummallinen säästö

Lastensuojeluliitto pettyi lapsilisäleikkauksiin

Korkovähennykset ja lapsilisät leikkuriin