KHO: Netissä tapaaminen ja eri maissa asuminen eivät estä oleskeluluvan myöntämistä avioliiton perusteella

Netissä tapaaminen ja eri maissa asuminen eivät ole este oleskeluluvan myöntämiselle avioliiton perusteella, korkein hallinto-oikeus (KHO) linjaa tänään antamassaan vuosikirjapäätöksessä.

Oikeuden käsiteltävänä oli juttu, jossa suomalainen mies oli tavannut nigerialaisen naisen netissä Afrointroductions-deittipalvelussa keväällä 2015. Pari avioitui tammikuussa 2016 Burkina Fasossa, missä nainen asui. Nainen haki Suomesta oleskelulupaa avioliiton perusteella vuotta myöhemmin.

Lain mukaan Suomessa asuvan Suomen kansalaisen perheenjäsenelle myönnetään perhesiteen perusteella jatkuva oleskelulupa, jos luvan myöntämisen muut edellytykset ovat voimassa. Niin sanottu lumeavioliitto, jossa puolisoiden todellisena tarkoituksena ei ole yhteisen perhe-elämän viettäminen, voi olla perusteena hakemuksen hylkäämiselle.

Maahanmuuttovirasto ja sen jälkeen Itä-Suomen hallinto-oikeus hylkäsivät naisen hakemuksen. Hallinto-oikeuden mukaan pariskunta ei ollut aiemmin viettänyt tosiasiallista perhe-elämää eikä oikeus uskonut, että se olisi tarkoituksena Suomessakaan.

Pitivät yhteyttä lähes päivittäin

KHO arvioi tilannetta toisin. KHO huomioi, että nykyisin parisuhteita syntyy yhä useammin tilanteissa, joissa puolisot ovat alun perin tutustuneet toisiinsa netissä.

Oikeus myös korosti, että eri maissa asuvilla aviopuolisoilla ei lähtökohtaisesti ole samanlaista mahdollisuutta viettää tosiasiallista perhe-elämää kuin samassa maassa asuvilla puolisoilla.

–  Tämän vuoksi se, että puolisot asuvat avioliiton alkuvaiheessa toisistaan erillään eri maissa, ei vielä yksinään osoita, että heidän tarkoituksensa ei olisi alkaa viettää tosiasiallista perhe-elämää siinä vaiheessa, kun he muuttavat asumaan yhteen, KHO sanoo päätöksessään.

Oikeus huomioi myös sen, että eri maissa asumisesta huolimatta pariskunta oli pitänyt yhteyttä toisiinsa puhelimitse ja sähköpostitse lähes päivittäin. Mies oli myös vieraillut naisen luona useaan eri otteeseen sekä tukenut naista taloudellisesti lähettämällä tälle kuukausittain rahaa.

Näin ollen KHO katsoi, ettei asiassa enää ollut perusteltua aihetta epäillä, että avioliitto olisi solmittu muusta syystä kuin tosiasiallisen perhe-elämän viettämiseksi. Oikeus kumosi Maahanmuuttoviraston ja hallinto-oikeuden päätökset sekä palautti asian Maahanmuuttovirastolle oleskeluluvan myöntämistä varten.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.