KHO: Talebanien uhkaa paenneen afgaanin terveys esti käännyttämisen

Suomi ei voi käännyttää 19-vuotiasta afgaania, Korkein hallinto-oikeus linjaa vuosikirjapäätöksessään.

Talebanit olivat yrittäneet värvätä miestä moskeijassa. Hän onnistui kuitenkin poistumaan rekrytointitilanteesta, koska oli uskotellut talebaneille aloittavansa heidän tukemansa uskonnonopetuksen.

Wardakin maakunnasta kotoisin oleva afgaani on Suomessa vedonnut siihen, että sisäinen pako ei ole hänelle mahdollinen talebanin taholta kohdistuvan uhkan, etnisestä taustasta johtuvan vainon ja oikeudenloukkausten vaaran sekä varallisuuden ja tukiverkoston puuttumisesta johtuvan haavoittuvan aseman vuoksi.

Maahanmuuttovirasto sekä hallinto-oikeus katsoivat, että miehellä olisi mahdollisuus siirtyä asumaan turvallisesti ja laillisesti Kabuliin.

KHO linjasi toisin. Sen mukaan mies ei olisi pystynyt oleskelemaan Kabulissa normaalisti henkilökohtaisen tilanteensa vuoksi.

KHO kuitenkin totesi, että miehellä olisi sinänsä mahdollisuus päästä Kabuliin turvallisesti ja laillisesti. Kabulin yleinen turvallisuus- ja humanitaarinen tilanne ei KHO:n arvion mukaan ole sellainen, että se sellaisenaan asettaisi valittajan vakavaan ja henkilökohtaiseen vaaraan.

Turvallisuustilanteella silti merkitystä 

Miehellä ei ollut ammattia tai merkittävää työkokemusta, eikä enää perheenjäseniä tai muuta verkostoa Kabulissa. Hän kärsi vakavista mielenterveysongelmista.

KHO arvioi mielenterveysongelmien vaikuttavan miehen toimintakykyyn. Se heikentää oikeuden mukaan merkittävällä tavalla hänen edellytyksiään hankkia Kabulissa toimeentulo ja turvata ihmisarvoisen elämän perusedellytykset.

Merkitystä oli silti myös Kabulin turvallisuustilanteella, koska turvallisuuden heiketessä edellytykset suhteellisen normaaliin elämään vaikeutuvat.
KHO kumosi Maahanmuuttoviraston ja hallinto-oikeuden päätökset ja palautti asian Maahanmuuttovirastolle turvapaikan myöntämiseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Tukes: Lähes puolessa testatuista tatuointi- ja kestopigmenttiväreistä löytyi terveydelle vaarallisia aineita

Asiantuntija ei kannata lentoveroa – Hänellä on tiedossa parempi ratkaisu

Sähköautojen latausmahdollisuuksia lisäävä lakiluonnos saa kovaa kritiikkiä lausunnonantajilta – "Latauspisteiden ylimitoitettu rakentaminen ei lisää sähköautojen määrää Suomessa"

Orpo patistaa perussuomalaisia vastuunkantoon: "Pitää ottaa kantaa myös hankaliin kysymyksiin, eikä vastata aina vain maahanmuutto"

Erikoislääkäreitä on koulutettu niin vähän, ettei määrä riitä kaikilla erikoisaloilla edes eläköitymisten kattamiseen – "Aloista huolestuttaa eniten fysiatria"

Postilakon sovittelu jatkuu tänään valtakunnansovittelijan johdolla

Korkein oikeus saa pohdittavakseen visaisen pulman: Onko rikottu kaljapullo hengenvaarallinen teräase vai ei?

KKO ratkaisee, ovatko käräjäoikeuksien kesällä määräämät ajokiellot laittomia vai ei

Joulujuhla vai koulujuhla? Petteri Orpo selitteli viikonlopun somekohua: "Se karkasi siihen erikoiseen kulmaan, jota en tarkoittanut"

Eduskunnassa aloitettiin aktiivimallin hautajaisten vietto – kokoomusta syytettiin täyskäännöksen tekemisestä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.