KKO: Nuori ikä ei estä puolison lapsen adoptoimista

Hakijan nuori ikä tai avioliiton lyhyt kesto eivät voi olla automaattisia esteitä perheen sisäiselle adoptiolle. Korkeimman oikeuden mukaan lapsen etua ja hakijan kykyä olla vanhempi pitää harkita aina tapauskohtaisesti.

KKO otti päätöksessään kantaa tapaukseen, jossa aviomies pyysi saada adoptoida vaimonsa alaikäisen pojan. Pariskunta oli asunut yhdessä jo silloin, kun poika oli syntynyt ja mies oli osallistunut lapsen syntymästä lähtien hänen huolenpitoonsa. Lisäksi pariskunnalla oli kaksi myöhemmin syntynyttä yhteistä lasta.

Äiti ei ollut halunnut kertoa lapsen biologista isää viranomaisille, minkä vuoksi tältä ei ollut adoptioon lupaa. Isä ei ollut tunnustanut lastaan. Koska isältä ei ollut suostumusta, lain mukaan adoptioon piti olla lain mukaan erityisen painavat syyt.

Alemmat oikeusasteet vastustivat adoptiota muun muassa sen vuoksi, että mies oli alle 25-vuotias ja liitto oli kestänyt alle kolme vuotta. KKO:n mukaan laissa ei kuitenkaan ole säännöksiä siitä, kuinka kauan liiton olisi pitänyt kestää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.