KRP:n tuomittu poliisi olisi halunnut selittää oikeudessa työtään - rahaa, ruokaa ja skootteriosto

Itä-Suomen hovioikeus ei myöntänyt valituslupaa keskusrikospoliisin rikosylikonstaapelille, joka tuomittiin virkavelvollisuuden rikkomisesta Jari Aarnion rikoskokonaisuuden tutkinnassa.

Miehen hovioikeuteen jättämästä valituslupahakemuksesta ilmenee, että vastoin aiemmin kertomaansa hän halusi nyt korostaa toimineensa täysin työtehtävissä pyöritellessään Aarnion rikoskumppaniksi epäiltyä naista.

KRP:n mies oli yksi Aarnio-tutkintaryhmän pääkuulustelijoista, kun hän antoi kuulusteltavalleen helsinkiläiselle naiselle tuhansia euroja rahaa, useita puhelimia sekä muun muassa skootterin.

Mies myös toistuvasti tapasi naista käyttämällä tätä syömässä sekä lähetteli tämän kanssa useita satoja tekstiviestejä.

Kymenlaakson käräjäoikeus tuomitsi miehen viime syksynä 50 päiväsakkoon, josta tuli miehen tuloilla maksettavaa 1 400 euroa.

Hovioikeuden mukaan asiassa ei ilmennyt aihetta epäillä käräjäoikeuden ratkaisua eikä luvan myöntämiseen ollut muutakaan painavaa syytä.

Nainen piti pitää kuulusteluväleissä

Aiemmin kuulustelija oli puolustautunut vetoamalla siihen, että hän oli hyvää hyvyyttään tukenut huumerikoksista epäiltyä naista, jolla tulot olivat vähentyneet Aarnion kiinnioton jälkeen.

Valituslupahakemuksessaan kuulustelija kertoo, että kaikki yhteydenpito naiseen oli todellisuudessa työtehtävän hoitamista ja tarkoitus oli luoda ja pitää yllä luottamussuhdetta yllä Aarnion toimista KRP:lle kertoneeseen naiseen.

Miehen mukaan kuulusteltava nainen uhkasi välillä luottamuksen loppumisella eli keskusteluyhteys oli vaarassa, joten häntä piti poliisin mielestä rauhoitella silloin sillä tyylillä, mistä sittemmin nousi iso kohu. Miehen ja naisen viestit ja taloudellinen suhde tulivat ilmi, kun nainen kertoi niistä Aarnio-oikeudenkäynnissä.

Miehen mukaan runsaassa tekstiviestittelyssä ja etuuksien antamisessa oli kyse KRP:n tutkinnallisesta tarpeesta. Samalla kuulustelija halusi selvittää, kohdistuuko naiseen jotain uhkaa. Lisäksi mies ruokaa antamalla yritti pitää naista tekemästä uusia rikoksia esitutkinnan aikana.

Kuulustelija oli pyytänyt hovioikeuteen todistajaksi esimiehensäkin, KRP:n tutkinnanjohtajan, vahvistamaan, että koko pyörityksessä oli kyse KRP:n tutkintatoimista. Hovioikeus ei kuitenkaan nähnyt tarpeelliseksi jatkaa enää asian käsittelyä.

Miehen toimia tutkittiin aikoinaan niukasti Lounais-Suomen poliisilaitoksella. Virkarikostutkinnassa jätettiin kuulematta miehen esimiehet eikä tutkinnassa käyty läpi myöskään kaikkia taloudellisia etuuksia eikä viestien aiheita.

Aarnion rikoskumppaniksi syytetty nainen tuomittiin reiluksi kolmeksi vuodeksi vankeuteen. Hänen osuuttaan hasiskauppoihin tutkittiin lopulta vain pieniltä osin. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Skootterin ostajan luo tunki poliiseja - Oudolle kotietsinnälle löytyikin nyt selityksiä

Tausta: Rikostutkijan erikoiset toimet löytyvät kuiteista ja viesteistä

Epäiltyä kestinneen rikostutkijan toimet olivat työkavereiden tiedossa

Poliisin kuulustelija toimitti kuulusteltavalle "viinaa ja tupakkakartonkeja"

KRP:n rikostutkijalle sakkoja esteellisistä kuulusteluista

Vuosisadan kuulustelu - törkeistä huumerikoksista epäilty nainen sai rahaa ja kummia viestejä