KSML: Lili Matilda syntyi 430 gramman painoisena Kuopiossa: "400 gramman saavuttaminen oli voitto"

Kun Lili Matilda Kinnunen syntyi helmikuun 16. päivä tänä vuonna, hän mahtui Teemu-isänsä kahteen vierekkäin asetettuun kouraan. Lapsi painoi 430 grammaa happimaskin ja lämpöpussin kanssa, ja pituutta hänellä oli 25 senttiä. Tapauksesta kertoo Keskisuomalainen.

– Tuuletimme Teemun kanssa. 400 gramman saavuttaminen oli voitto, äiti Maiju Liimatainen sanoo haastattelussa.

Lili Matilda syntyi raskausviikolla 27+4, eli kolmisen kuukautta liian aikaisin. Viikolla 24 Maiju Liimatainen hakeutui Jyväskylän keskussairaalaan voimakkaan närästyksen takia.

Päivystävä lääkäri synnytysvastaanotossa mittasi arvot ja totesi pahan raskausmyrkytyksen.

– Minut vietiin Jyväskylästä ambulanssilla Kuopioon ja siellä varuilta suoraan sektiosaliin. Vauvan painoksi mitattiin 290 grammaa. Kello oli silloin 3–4 aamuyöllä. Tavoite oli päästä aamuun, Maiju Liimatainen kertoo KSML:lle.

Siitä alkoi neljän viikon mittainen makaamisvaihe. Koko ajan pelättiin, kasvaisiko vauva tarpeeksi. Teemu Kinnunen ajoi töiden jälkeen puolisonsa tueksi Kuopioon joka päivä.

Lili Matilda syntyi sektiolla. Kotiinsa Jyväskylään alle kilon painoinen, 7 viikkoa vanha lapsi pääsi hengitystuessa. Kotiinlähdön aika oli toukokuussa, jolloin painoa oli kertynyt 1,6 kiloa ja ikää 11 viikkoa.

– Olemme eläneet alusta asti ihan normaalia vauva-arkea. Mutta ei tämä kokemus varmasti unohdu koskaan, Maiju Liimatainen ja Teemu Kinnunen sanovat Keskisuomalaisen haastattelussa.