KSML: Osa rekoista ajaa järkyttävää ylinopeutta – jopa 130 km/h

Viranomaisten mittaustulokset paljastavat yli neljänneksen raskaan liikenteen kuljettajista rikkoneen nopeusrajoituksia Nelostiellä, kertoo Keskisuomalainen.

Mittaukset tehtiin Valtatie 4:llä Toivakassa, Majalammen notkossa tammikuun kolmannella viikolla. Alueella on satasen nopeusrajoitusalue. Nopeusrajoituksista riippumatta rekkojen suurin sallittu nopeus Suomen teille on 80 km/h.

Notkanteen yli jyräsi viikon aikana 5 300 yhdistelmäajoneuvoa, ja niistä reipasta ylinopeutta ajaa peräti 993. Ylinopeudet eivät ole pieniä. Muutamat yhdistelmäajoneuvolle mitatut nopeudet yltävät 130 km/h:ssa, seitsemälle mitataan 120 km/h ja 24:lle 110 km/h. Näiden huippujen jälkeen 115 yhdistelmää paahtaa 100 km/h ja 992 yhdistelmää 90 km/h.

Hätkähdyttävät tiedot Toivakasta käyvät ilmi Liikenneviraston mittauksista.

Poliisi vahvistaa, että Toivakan luvut kuvaavat todenmukaisesti raskaan liikenteen ylinopeuskulttuurin.

– Tilanne on aina ollut tämä. Raskas liikenne rikkoo rajoituksia, ja nopeusrajoitin on vain hillinnyt ylinopeuksia 90 km/h tuntumaan, vahvistaa ylikonstaapeli Mika Toukola Sisä-Suomen poliisista.

Rajoitin on uusissa autoissa elektroninen laite, ja kekseliäät ammattikuljettajat saavat sen pois päältä.

– Kuljettajat ajattelevat rajoitinta vastaan ajaessaan nopeuden ylityksen olevan ikään kuin laillisen. Kuljettaja tuolloin kuitenkin rikkoo tiekohtaisen nopeusrajoituksen lisäksi suurinta sallittua ajoneuvokohtaista nopeusrajoitusta. Lisäksi sanktion suuruutta lisäävät lastin mahdolliset vaaralliset aineet. Kaikkiaan liikenneturvallisuus vaarantuu, ja todellista aikasäästöä kuljettaja ei saavuta, muistuttaa jyväskyläläinen liikenneopettajakonkari Pekka Ilmoniemi.

Kun poliisi aloittelee tutkaa tai painotarkastusta raskaalle liikenteelle, lähes jokainen ammattikuljettaja saa siitä tiedon. Nopean viestinkulun takaa Facebook-sivusto Raskaan liikenteen ratsiaseuranta.

Suljetussa ryhmässä on 22 932 jäsentä, joten sekä täysipäiväisesti että satunnaisesti raskaita ajoneuvoja ajavat ovat isolla prosentilla mukana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.