Täysimetys loppuu valtaosalla äideistä pariin kuukauteen: "Noin 80 prosenttia vauvoista saa juureksia ja perunaa liian varhain"

Kuopiolainen Kirsi Meriranta imettää tyytyväisenä KYSissä syntynyttä esikoispoikaansa.

– Jo synnytyssalissa vauva löysi imemisotteen, mutta välillä se tahtoo herpaantua. Onneksi täällä neuvotaan kiireettömästi, jotta yhteispeli sujuu kotona jo paremmin, Meriranta kehuu synnytysosastolla.

Kätilöistä kaikki kävivät imetysohjaajakoulutuksen, jotta äidit saadaan asiasta jyvälle heti synnytyssalissa.

Uudessa Kaarisairaalassa on nyt myös imetyspoliklinikka. Maanantaisin ja torstaisin se opastaa äitejä, joilla on epävarmuutta tai kysymyksiä imetyksestä.

Heitä on tullut Varkautta myöten.

– Asia on kovasti tapetilla. Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos korostaa nyt laadukasta imetysohjausta, sanovat kätilöt ja imetyskouluttajat Piia Feodoroff ja Sanna Toivanen.

Juuri julkaistuissa ravitsemussuosituksissa neuvotaan antamaan aikaisintaan neljästä kuuteen kuukauteen vanhoille vauvoille kiinteää ruokaa, silloinkin vasta pikkuruisia maisteluannoksia lusikankärjellisinä.

– Noin 80 prosenttia vauvoista saa juureksia ja perunaa liian varhain.

Kätilöiden mukaan suurin osa äideistä haluaa imettää.

– Täysimetys eli vauvan pitäminen vain kokonaan äidinmaidolla kuitenkin loppuu valtaosalla pariin kuukauteen, vaikka suositus olisi puoli vuotta ja vähintään neljä kuukautta.

Kirsi Meriranta kävi imetyksen tukiryhmän kokoontumisessa jo ennen synnytystä.

Tilastojen mukaan äidit imettävät sitä todennäköisemmin, mitä parempi koulutus heillä on.

– Korkeakoulutetuista puolet imettää lastaan ainakin osittain vuoden ikään saakka, kun taas vähiten kouluja käyneistä 75 prosenttia lopettaa imetyksen kokonaan viimeistään lapsen ollessa nelikuinen, Feodoroff sanoo.

– Koulutus vaikuttaa sitä kautta, että koulutettu äiti on paitsi sisäistänyt  neuvolan ohjeistuksen myös tutustunut alan julkaisuihin ja hankkinut tietoa imetyksen terveyshyödyistä lapselle.

Synnytysosastolla kuitenkin varotaan syyllistämästä ketään.

– Jos äiti ei halua imettää, neuvomme antamaan vastasyntyneelle ainakin hieman omaa maitoa edes lypsettynä. Näin lapsi saa suoliston kypsymistä auttavia ja terveyttä suojaavia ravinteita.

– Jos vauva on alkuun väsynyt tai ei jostain syytä pysty imemään rinnalla, äitiä kannustetaan lypsämiseen.

Myös äitiys- ja lastenneuvoloiden terveydenhoitajista iso osa on jo innostunut imetysohjauskoulutukseen.

Ihokontaktia eli vauvan pitämistä äidin iholla lämpimästi peiteltynä on viime vuosina lisätty. Se tukee imetyksen sujumista.

Samalla sairaala säästää: äidinmaitoa on jouduttu ostamaan huomattavasti vähemmän kuin ennen.

Yksi litra maksaa sairaalalle noin 20 euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Pienkone putosi nousun yhteydessä Imatran lentokentällä – kuusi ihmistä viety sairaalaan

Kilpavene ja huvivene törmäsivät Hangon edustalla – turmassa vakavasti loukkaantunut kuoli saamiinsa vammoihin, toinen loukkaantunut on sairaalahoidossa

Suomessa todettu 14 uutta koronavirustartuntaa

Oppivelvollisuusiän noston kustannuksia epäillään, Etlan tutkija tukee silti esitystä – "Kustannukset menetetyistä työntekijöistä tulevat paljon kalliimmaksi"

Lauantaina helle hellii etenkin maan länsiosaa, myös Pohjois-Savossa voi odottaa hellelukemia

Metelöivätkö naapurit tahallaan, vainoavatko sukulaiset vanhojen riitojen takia? Ikäihmisten elämää rajoittavan epäluulon syitä kannattaa selvittää

Suomi on maailman ykkönen kuminan tuotannossa – Miksi suomalaiset ovat onnistuneet paremmin kuin ruotsalaiset?

Osteoporoosi tunnistetaan Suomessa edelleen huonosti – luukatoon liittyviä luunmurtumia todetaan Suomessa vuosittain noin 30  000–40  000

Uutisvuoksi: Ex-ministeri Kimmo Tiilikainen hakee Ruokolahden kunnanjohtajaksi

Hellelukemat paukkuivat perjantaina maan länsiosissa – helleraja voi paukkua lauantaina Kuopiossakin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.