KYSin jättihankkeelle poikkeuslupa: purkutyöt käynnistyvät jo tässä kuussa

Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt poikkeusluvan KYSin pääsairaalan uudisrakennuksen eli niin sanotun Uusi Sydän -hankkeen investoinneille, KYS tiedottaa.

Käytännössä ministeriön poikkeuslupapäätös mahdollistaa KYSin uudisrakennushankkeen aloittamisen ja sen myötä KYSin päätalon vanhimman osan peruskorjauksen. Uusi Sydän -hanke toteutetaan vuosina 2018–2025. Sen kustannusarvio on noin 164 miljoonaa euroa. Kyse on suuremmasta hankkeesta kuin kaksi vuotta sitten valmistunut uudisrakennus, Kaarisairaala. Se vaati runsaat 100 miljoonaa euroa.

– KYSin päätalo on täydellisen peruskorjauksen tarpeessa. Huonoimmassa kunnossa on 1980-luvulla rakennettu osio, jonka sisäilmaongelmia ei ole saatu kuntoon lukemattomista remonteista huolimatta. Nyt saamme sen tilalle terveen uudisrakennuksen ja saamme vanhimman osan peruskorjattua, kertoo hankejohtaja Harri Hyppölä KYSistä.

Uudisrakennuksen seitsemään kerrokseen tulee vuodeosastoja ja kahteen kerrokseen poliklinikka- ja kuvantamistiloja. 70 prosenttia potilashuoneista on yhden hengen huoneita. Uudisrakennus ja hankkeeseen liittyvän vanhan, vuonna 1958 rakennetun pääsairaalan peruskorjaus on laajuudeltaan noin 60 000 neliömetriä. Hankkeen lopuksi puretaan vuonna 1985 rakennettu ja nyt käytössä oleva vuodeosastotorni.

Uudisrakennuksen kohdalta puretaan entinen teho-osaston rakennus, joka on ollut tyhjillään jo tämän vuoden keväästä alkaen. Purkutyöt alkavat marraskuussa ja päättyvät helmikuussa 2018. Uudisrakentaminen on tarkoitus aloittaa heti tämän jälkeen.

 

Kaikille uusille sairaalainvestoinneille saatava poikkeuslupa

 

Sote-investointeja rajoittava väliaikainen laki tuli voimaan 1.7.2016 ja se on voimassa 31.12.2019 saakka. Sen mukaan Suomen kaikille uusille sairaalainvestoinneille on saatava poikkeuslupa STM:ltä ennen niiden käynnistämistä. Lain tarkoituksena on turvata sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen eteneminen hallituksen tavoitteiden mukaisesti.

Päätöksessään sosiaali- ja terveysministeriö katsoo, että KYSin Uusi sydän -rakennushankkeessa on huomioitu koko sairaala-alueen kehittäminen, mikä tukee potilaslähtöistä toimintaa myös maakuntaa laajemmalla alueella.

Lisäksi ministeriö toteaa, että investointi on KYSille tarpeellinen, koska se vastaa laajasta päivystyksestä ja maakunnan ensihoitopalveluista. Ministeriön mukaan uudisrakennus antaa myös paremmat mahdollisuudet keskittää vaativa leikkaus- ja erikoissairaanhoito KYSiin.