KYSin koronaraportti antaa tietoa tehohoitopotilaista: yli puolet alle 60-vuotiaita, ylipainoisten osuus suurempi kuin väestössä

Kuopion yliopistollinen sairaala on julkaissut tällä viikolla raportin Covid-19-potilaiden tehohoidosta. KYS sai keväällä vetovastuun STM:n määräyksestä perustetussa valtakunnallisessa koordinaatioryhmässä, jonka tehtävänä on seurata tehohoidon tilannetta koronakriisissä.

Raportin mukaan 19.5. mennessä koko Suomessa koronavirukseen liittyviä tehohoitojaksoja on ollut 273. Eri potilaiden lukumäärä on ollut 213. Osa potilaista saattaa olla esimerkiksi useamman jakson teholla. Potilaita on hoidettu sekä yliopisto- että keskussairaaloiden teho-osastoilla.

Eniten hoitojaksoja erva-alueittain on ollut HUSissa, 197. KYSin erva-alueella hoitojaksoja on ollut toiseksi eniten, 26. Tällä hetkellä Kuopiossa ei tehohoidossa ole enää ketään, sairaalahoidossakin vain yksi ihminen.

Raportin mukaan tehohoitopotilaista alle 60-vuotiaita on ollut yli puolet, 54 prosenttia. Alle 40-vuotiaita on 26 potilasta. 69 prosenttia kaikista potilaista on miehiä.

Hengityslaitehoitoa on saanut 70 prosenttia potilaista ja näistä vajaa 40 prosenttia on jouduttu hoitamaan vatsallaan vaikean happeutumishäiriön vuoksi. Keinomunuaishoitoa on saanut 8 prosenttia potilaista.

150 potilaalla (82 %) on ollut normaali toimintakyky ennen sairastumista. Menehtyneistä potilaista 33 %:lla oli ollut toimintakyvyn rajoitteita. Pitkäaikaissairaus on kirjattu 52 %:lle potilaista.

Raportin mukaan merkittävä asia tehohoitoon joutumiselle on ylipaino. Ylipainoisten osuus on tehohoitopotilaissa suurempi kuin suomalaisessa yleisväestössä. Potilaista melkein 90 prosentilla painoindeksi on ollut yli 25, mikä tarkoittaa lievää lihavuutta. 45 prosentilla se on ollut yli 30 eli merkittävästi lihava.

Suomessa tehohoitokapasiteetti on riittänyt hyvin Covid-19-potilaiden hoitoon. Maaliskuussa ja huhtikuun alussa kapasiteettia lisättiin, kun potilasmäärät kasvoivat. COVID-19-potilaiden määrä teho-osastoilla on kuitenkin huhtikuun puolivälin jälkeen jo pienentynyt merkittävästi. Ylimääräistä tehohoitokapasiteettia on pienennetty, jotta sairaaloiden resursseja voidaan käyttää järkevästi myös muiden sairaalahoitoa tarvitsevien potilaiden hoitoon.

Pohjois-Savossa koronavirustilanne on rauhallinen, tartuntojen määrä on jo useita päiviä pysynyt 133:ssa. Kuopiossa on todettu 61 tartuntaa.

Koko raportti on luettavissa täällä.

Korjattu 25.5.: Toiseksi eniten hoitojaksoja on ollut KYSin erva-alueella, ei KYSissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Ruotsissa kohta 4000 koronakuolemaa – Södermanlandiin pilottikokeilu, jossa oireiset ottavat koronanäytteet itse

Pääministeri Marin on ohjeistanut covid 2019 -koordinaatioryhmää antamaan kaiken tiedon, joka ei ole salassa pidettävää

Suomessa oli jälleen nollan koronaviruskuoleman vuorokausi, kertoo THL

Venäjän koronatartunnat ylittivät taas 9  000:n rajan, Kiinassa ei raportoitu yhtään uutta tartuntaa vuorokauteen

Brysselissä vedetään kymmeniä kilometrejä uutta pyöräkaistaa, kun kaupunki yrittää pyristellä irti pahamaineisista ruuhkistaan koronarajoitusten jälkimainingeissa