Sairaalan vesijohtovedessä legionellakasvua

Kuopion yliopistollisen sairaalan KYSin vesijohtovedessä on legionellakasvua, joka voi aiheuttaa vaikean keuhkokuumeen potilaille, joiden immuunivaste on heikentynyt. Tämä  johtuu veden tai aerosolin joutumisesta keuhkoihin. Asia käy ilmi KYSin tiedotteesta.

Tämän vuoksi vaikeasti sairaiden immunosuppressiopotilaiden, kuten syöpäpotilaiden, tulee käyttää pullotettua vettä juomavetenä ja hampaiden pesuun. Tämä koskee myös esimerkiksi tehohoidossa olevia ja nielemisvaikeuksista kärsiviä potilaita, jotka eivät itse kykene pesemään hampaitaan. Legionellainfektio ei tartu henkilöstä toiseen.

Infektiolääkäri Irma Koivula sanoo, että muut potilaat ja henkilökunta voivat käyttää normaalisti KYSin vesijohtovettä. Hän muistuttaa, että vesijohtoveden käyttörajoitus on edellä mainittujen riskiryhmien kohdalla rutiinikäytäntö, josta on nyt vain muistutettu uudelleen. Legionellakasvusto ei ole KYSissä uusi asia.

Koivulan mukaan kasvustoa oli vesijohtovedessä nyt sen verran, että THL:n suositusarvot ylittyivät.

Tiedotteen mukaan KYSissä selvitetään mahdollisuuksia vähentää vesijohtoputkien legionellakasvua. KYS on nostanut lämpimän veden kiertolämpötilaa ja lisännyt veden juoksutusta pisteissä, joissa kulutus on vähäistä. Myös mahdollisuuksia ottaa käyttöön muitakin käyttöveden  puhdistusmenetelmiä selvitellään.

Uusimmat

Kotimaa

Komission puheenjohtaja valitsee tiimiä – "Kaksi komissaariehdokasta on järkevää tässä vaiheessa"

Helsingissä ja Lapissa liki 20 prosenttiyksikön kuilu äänestysaktiivisuudessa – "Se on ihan todella valtava ero"

Metroliikenne Myllypurosta keskustaan toimii jälleen

Nuorta miestä ja tyttöä syytetään liikuntarajoitteisen naisen murhasta, tyttö oli epäillyn teon aikaan 15-vuotias

Katainen: Suomella mahdollisuudet EU-komission varapuheenjohtajuuteen

Upin Tiilikainen: EU-kriittisten edustajien pitää löytää yhteinen linja, jos ne haluavat vaikutusvaltaa Euroopan parlamentissa

Lapset kertovat alasti riisuttamisesta, eristämisestä ja työntekijöiden rasismista Loikalan kartanon lastensuojeluyksikössä – "Mä hakkaan sua niin kauan, että sulle tulee mustelmat näkyviin"

Rinne uskoo yhä hallitusohjelman valmistuvan tällä viikolla

Alkoholilaki uudistui, kulutus kääntyi kymmenen vuoden tauon jälkeen nousuun

Puolustusministeri Niinistölle moitteet oikeuskanslerilta: Valtiosääntöoikeuden asiantuntijoiden nimittely "perustuslakitalebaneiksi" epäasiallista ja henkilöön käyvää

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.