KYSin yt-neuvotteluissa kasassa jo yli viiden miljoonan säästöt

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin hallitus siunasi KYSin yt-prosessin ensi vaiheen lopputuleman: sairaala säästää henkilöstömenoissaan yli viisi miljoonaa euroa tänä vuonna.

Toukokuussa neuvotteluissa pitäisi löytää vielä melkein 2 miljoonan edestä säästöjä.

Keskeistä on lomarahojen vapaaehtoinen muuttaminen vapaaksi. Sen oletetaan kiinnostavan ainakin joka viidettä työntekijää. Laskelma 1,4 miljoonan säästöistä tätä kautta perustuu tuohon joukkoon, mutta viestintäjohtaja Varpu Puskalan mukaan innokkaitten joukko voi luonnollisesti olla suurempikin.

Henkilöstö kertoo halustaan toukokuun 15. päivään mennessä. Esimerkiksi kuntayhtymän johto on sitoutunut pitämään lomarahansa vapaana.

– Toukokuun puolivälin jälkeen jatketaan vielä yt-prosessia. Silloin tiedetään, moniko luopuu lomarahasta. Kaikissa yksiköissä, kuten päivystyksessä lomarahavapaata ei voi pitää, vaan yksiköitten johto harkitsee asian. Joillekin osastoille voi sopia lomarahojen vaihto vapaaksi kesän osastosulkujen aikana. Lomarahavapaitten takia ei palkata sijaisia ettei säästö mitätöidy, Puskala selvittää.

Esimerkiksi koulutusmäärärahojen puolittamisella säästyy noin 1,1 miljoonaa euroa. Muita säästöjä ovat esimerkiksi lisä- ja ylitöiden vähentäminen, osa-aikaisen työn mahdollistaminen sekä muutokset liukuvan työajan käytössä ja työaikapankkikäytännöissä. Lomautuksia tai irtisanomisia ei tule.

– Yt-neuvottelun kaksivaiheisesta etenemistavasta syntyi yksimielisesti perusteellisten neuvottelujen jälkeen. Neuvottelupöytään palataan toukokuussa. Tässä vaikeassa taloustilanteessakin kannamme joka tapauksessa huolta palvelujemme tasosta. Tämä kaksivaiheinen menettely antaa mahdollisuuden seurata tarkoin toimenpiteiden toteutumista ja vaikutuksia. Henkilöstöön kohdistuvien toimenpiteiden lisäksi haetaan merkittäviä sopeuttamiskeinoja erityisesti palvelujen ja materiaalien hankinnoista, sairaanhoitopiirin johtaja Risto Miettunen sanoo.

Yt-neuvottelut koskevat koko henkilökuntaa. KYSissä on noin 4 500 työntekijää.

Uusimmat

Kotimaa

"Suurvaltojen intressissä ei ole ollenkaan vahvistaa EU:n yhtenäisyyttä"

Nuuskan käyttöä työpaikoilla ei juuri valvota – savuttomuusperiaatteet eroavat toisistaan

Yksi kuollut ja toinen loukkaantunut vakavasti liikenneonnettomuudessa Kehä III:lla Espoossa

Euroopan lähivuosien suunta ratkeaa tänä iltana – seuraa näitä asioita EU-vaaleissa

Guardian: Britannian hallitusta ollaan haastamassa oikeuteen EU-vaalien äänestysongelmien takia

Sastamalassa kaksi lasta ja henkilöauton kuljettaja kuolivat törmäyksessä rekan kanssa

Naisten ja lasten odotus Isis-leireillä voi olla pitkä, eikä viranomaisilla ole valmiita vastauksia

Karatanonherra Arto Tenhunen on suomalaisen koulutusviennin puolestapuhuja

Vaalipäiväksi saapuu lounaasta sateita – äänestäjän kannattaa olla ajoissa liikkeellä

Eurovaalipaneeli vaati EU:lta tiukempaa ilmastopolitiikkaa –  vasemmiston Modig: "Päästöoikeuksien hinta on aivan liian pieni"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.