Puukolla ja hiilihangolla julmasti miehen murhannut nainen pääsee elinkautisesta vapaaksi

Kaavilainen murhasta tuomittu nainen pääsee vapaaksi elinkautisesta vankeudesta.

Helsingin hovioikeus hyväksyi nykyään 47-vuotiaan naisen hakemuksen päästä ehdonalaiseen vapauteen. Hovioikeus päätti, että nainen pääsee ehdonalaiseen vapauteen aprillipäivänä vuonna 2020.

Nainen on ollut silloin vankeudessa noin 13 vuotta ja 8 kuukautta.

Kaavilaisnainen surmasi tuntemansa miehen omakotitalossa Kaavin Kaatrasella heinäkuussa 2006.

Uhri oli voimakkaasti päihtynyt ja sen takia täysin puolustuskyvytön. Nainen löi ja viilsi miestä puukolla 22 kertaa yläselkään, päähän, kaulaan, rintaan, vatsaan ja käteen. Lisäksi nainen löi miestä rautaisella hiilikolalla päähän 15 kertaa. Hiilikola oli noin 1,7 metriä pitkä, jykevä väline.

Asuntoon soitettiin ambulanssi jo kerran aiemmin lauantai-iltapäivänä, mutta ensihoitajat eivät silloin havainneet uhrissa vammoja, joiden takia hänet olisi viety hoitoon.

Viisitoista minuuttia myöhemmin naisen avopuoliso soitti uudestaan ja ambulanssi hälytettiin paikalle toistamiseen. Uhrille oli siinä vaiheessa aiheutettu niin pahoja vammoja, että hän menehtyi tapahtumapaikalle, vaikka poliisit ja sairaankuljettajat ehtivät asunnolle uhrin ollessa vielä hengissä ja aloittivat hoitotoimet.

Uhri oli tapahtuma-aikaan 36-vuotias kaavilainen mies. Poliisit ottivat asunnosta kiinni ja pidättivät sekä naisen että tämän avopuolison, josta nainen osoittautui tutkinnassa henkirikoksen tekijäksi.

Tappotuomio koveni hovioikeudessa

Nainen kertoi henkirikosoikeudenkäynnissä, ettei muista tapahtumista mitään. Hän kuitenkin myönsi olevan todennäköistä, että oli syyllistynyt tekoon. Mielentilatutkimuksen mukaan nainen oli syyntakeinen.

Käräjäoikeus tuomitsi nainen taposta yhdeksäksi vuodeksi vankeuteen, mutta Itä-Suomen hovioikeus korotti tuomion elinkautiseksi vankeudeksi. Hovioikeuden mukaan teko oli tehty niin raa'alla ja julmalla tavalla, että kyse oli murhasta.

Nainen on suorittanut vankilatuomiotaan lähes pelkästään suljetuissa olosuhteissa ja syyllistynyt vankila-aikanakin rikkeisiin. Hovioikeuden mukaan vapautusta hakeneen naisen asenne on kuitenkin muuttunut myönteisesti ja hän on kehittynyt vuorovaikutustaidoissa ja omien asioidensa käsittelyssä.

Näitä asioita harkittuaan hovioikeus katsoi, että nainen voidaan päästää ehdonalaiseen vapauteen.

Rikosseuraamuslaitoksen lausunto puolsi naisen päästämistä vapaaksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.