Kadonneiden etsintä kiinnostaa vapaaehtoisia – Vapepan hälytysryhmissä jo yli 22 000 jäsentä

Vapaaehtoisen pelastuspalvelun eli Vapepan vapaaehtoisten määrä on lisääntynyt, vaikka monissa muissa harrastuksissa on pula pitkäjänteisesti harrastukseen sitoutuneista jäsenistä.

Kiinnostusta Vapepan toimintaan on lisännyt ihmisten halu osallistua kadonneiden etsintään ja olla avuksi äkillisissä tilanteissa.

Vapepassa ei ole suoraan henkilöjäseniä, vaan siihen kuuluu 52 jäsenjärjestön alla noin 22 500 vapaaehtoista, joista on muodostettu Suomeen tällä hetkellä jo noin 1 500 hälytysryhmää.

Vapepassa toimivat vapaaehtoiset on koulutettu toimimaan viranomaisten eli käytännössä poliisin apuna etsinnöissä niin, etteivät he sotke etsintää, vaan toiminta on järjestelmällistä.

Viime vuonna Vapepa sai 153 hälytystä etsintätehtäville. Se oli noin 43 prosenttia Vapepan kaikista vuoden hälytystehtävistä. Muut tehtävät liittyivät ensihuoltoon, valmiuteen tuloon, evakuoinnissa auttamiseen tai muuhun viranomaisten avustamiseen.

Hälytystehtäviä oli kaikkiaan 359 eli keskimäärin yksi per joka päivä.

Motivoi kouluttautumaan

Kaikille vapaaehtoisille ei satu silti kohdalle akuuttia kadonneen etsintää, mutta harrastus voi kuitenkin viedä paljon vapaa-aikaa koulutuksen ja harjoittelun vuoksi. Osa vapaaehtoisista kouluttautuu myös edelleen kouluttamaan muita.

Pohjois-Savon pelastuskoiraryhmään kuuluva kuopiolainen Mari Keinänen sanoo, että pelastuskoiratoiminnasta on tullut hänelle elämäntapa.

– Kun hankin palveluskoirarotua olevan koiran, halusin alkaa harrastamaan koiran kanssa. Sattumalta päädyin sitten pelastuskoiratoimintaan ja se vei mennessään, Keinänen sanoo.

7-vuotias suursnautseri Rontti tunnistaa jo lähtevänsä hälytystehtävälle, kun Keinänen pukee itselleen heijastavan liivin ja ottaa koiran liivin valmiiksi.

– Pelastuskoirauran eteen pitää tehdä töitä. Luoton pitää olla kova, jotta pystyy lähtemään koiran kanssa maastoon tositilanteessa. Parhaimmillaan yhteistyö on saumatonta.

Keinänen on harrastuksensa vuoksi käynyt esimerkiksi ensiapu- ja etsintäkurssit ja opetellut suunnistamista.

– Vaikka meillä on gps-laitteet, koskaan ei tiedä, miten ne toimivat.

Osalla kokemusta 20-30 vuotta

Kun Keinänen on kouluttautunut etsintöihin noin kuuden vuoden ajan, Kuopion Lentäjien lentäjä Kari Pasanen on ollut toiminnassa mukana jo 20 vuotta.

– Etsintälentoihin kouluttautuminen tekee harrastuksesta paljon opettavaisempaa ja johdetumpaa kuin jos lentäisi vain huvikseen, Pasanen sanoo.

– Poliisi johtaa ja koordinoi etsintöjä ja saamme tehtäväraportin jälkeen aina palautteen.

– Erityisesti mieleen jäi pari vuotta sitten tilanne, kun meille tuli hälytys aamukolmelta yöllä ja jo puoliviideltä olimme lentämässä etsintää Kallaveden päällä. Silloin tuntui, että tämä toimii hyvin.

Pohjois-Savossa Vapepan hälytysvalmiudessa on jo 134 ryhmää ja yhteensä 1316 vapaaehtoista.

Poliisin mukaan vapaaehtoisten apu on osoittautunut tärkeäksi etenkin juuri kadonneiden etsinnöissä. Poliisi on silti hieman huolissaan, riittääkö asiaan intoa myös tulevilla sukupolvilla.

– Eläkeikäisillä on aikaa lähteä hälytystehtäviinkin, mutta työikäisillä se on välillä vaikeampaa, ylikonstaapeli Juha Taskinen Itä-Suomen poliisista pohtii.

– Kun toimintaan saataisiin mukaan vielä myös esimerkiksi kyläyhdistykset, se nostaisi valmiutta entisestään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Poliisin vinkkejä eksymisen varalle

Poliisikoirien käyttö on kasvanut - etsintöjä yhä enemmän

Poliisi: Etsintöjen määrä on vain kasvanut

Uusimmat

Kotimaa

Paatero väläyttää Postin pilkkomista kahteen yhtiöön: Pakettiliiketoiminta ja kirjeposti erikseen

Keskustan Kurvinen: Perussuomalaiset sortuneet valelukuihin budjetissaan – eduskunnassa ruodittiin opposition vaihtoehtobudjetteja

120 kuntaa haluaa kokeilla vastuuta työllisyyspalveluista – jo ensi keväänä moni työtön asioi TE-toimiston sijaan kunnan kanssa

Neljä suomalaisjohtajaa kuoli lentoturmassa Zimbabwessa vuosi sitten – Tutkinta yhä kesken: "Kaikki päivämäärät tulevat pian vastaan"

Oikeus hylkäsi syytteet lapsen ympärileikkausjutussa – Seura: Isän syytettiin järjestäneen tyttärensä silpominen

Irakilaismies levitti Facebookissa raakaa väkivaltamateriaalia ja panetteli shiiamuslimeja – oikeus tuomitsi kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

Rinteen eläkeavaus saa vastakaikua vasemmalta – Pekosen mukaan ministeriössä pohditaan äitien eläkkeitä

STT:n tietojen mukaan valtion omistajaohjausosasto antoi aiemmin syksyllä tukensa Postin pakettilajittelijoiden siirrolle

Sotasurmat-sivuston päivityksessä löytyi 1  600 sisällissodan ennestään tuntematonta vainajaa, lähes kaikki uhreista punaisia

Matkahuollon pakettimäärä kasvanut 50 prosentilla: "Asiakkaat eivät uskalla laittaa paketteja Postin kuljetettavaksi"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.