Kadulla juopottelu tai virtsaaminen maksaa jatkossa 40 euroa

Kadulle virtsaaminen maksaa syyskuun alusta alkaen 40 euroa, kun aiemmin siitä sai 20 euron rikesakon. Samanhintainen lasku odottaa jatkossa, jos poliisi puuttuu julkijuopotteluun, alaikäisten alkoholijuomien hallussapitoon tai esimerkiksi koiran päästämiseen lasten leikkipuistoon.

Muutoksen aikataulu varmistuu aivan lähiaikoina.

Suomalaiset ovat ahkeria keräämään pieniä järjestysrikkomuksista määrättäviä rikesakkoja. Esimerkiksi kadulle virtsaamisesta tai ulostamisesta sakotetaan noin 2 200–2 500 ihmistä vuosittain.

Torilla virtsaaminen ei käy kuitenkaan kovasti kukkarolle, sillä suomalaiset rikesakot ovat eurooppalaisittain vertailtuina pieniä. Niihin ei ole tehty aiemmin indeksikorotuksia. Nyt summat nousevat kuitenkin kerralla 10–100 euroa.

Pienet rikesakot kaksinkertaistuvat, mutta isoimmissa liikenteen rikesakoissa korotus on pienempi kattosumman vuoksi. Vaikka rikesakkojen euromäärää korotetaan huomattavasti, hallitusohjelman tausta-aineiston mukaan ne jäävät silti eurooppalaisittain vertailtuna vieläkin hyvin alhaisiksi.

Päiväsakot uusitaan ensi vuonna

Hallituksen aiemmin kesällä julkistama hallitusohjelma lupasi kaksinkertaistaa etenkin liikenteestä kertyvät sakkotulot. Oikeusministeriö uskoo, että muutoksen ansiosta niin voi käydä.

Hallitusohjelman tavoite on lisätä valtion sakkotuloja jopa 40 miljoonaan euroon vuosittain aiemman 20 miljoonan euron sijaan.

Toinen vaihtoehto on, että hintojen nousun takia osa suomalaisista vähentää pikkurikkomusten tekoa välttääkseen aiempaan paremmin sakotetuksi joutumisen.

Muutoksen vaikutukset näkyvät viiveellä. Odotettavissa on, että moni suomalainen kuitenkin yllättyy nopeasta rikesakkojen korotuksesta.

– Muutos tulee voimaan todennäköisesti jo 1. syyskuuta eli aikataulussaan. Oikeusministeriö valmistelee vielä asetusta, joka on tarkoitus antaa pian valtioneuvoston hyväksyttäväksi, erityisasiantuntija Ville Hinkkanen oikeusministeriöstä kertoo.

Harvoja uudistuksia on tehty näin nopeasti, sillä hallitusohjelma hyväksyttiin vasta kesäkuussa. Toisaalta muutokset ovat yksinkertaisia.

Rikesakkojen korotustapa on melko mekaaninen, vaikkakin muutos tulee kerralla jopa yli 40 asiaan.

Hinkkasen mukaan loput sakot uudistetaan myöhemmin. Vakavampien rikkomusten ja rikosten seurauksena tulevat päiväsakot vaativat nimittäin hintojen nostoa varten lain muuttamista.

– Päiväsakkojen uudistamisen työ on alkamassa, mutta käytännössä niitä päästään korottamaan aikaisintaan ensi vuoden aikana.

Päiväsakot määräytyvät sakotettavan tulojen sekä teon moitittavuuden mukaan. Asia valmistellaan normaalissa lainvalmisteluprosessissa. Uudistuksessa saatetaan harkita päiväsakoille asetettavaa maksimikattoa.

 

 

Tausta: 300 000 lappua vuodessa

Rikesakko on tekijän tuloista riippumatta euromäärältään kiinteä, päiväsakkoja lievempi varallisuusrangaistus. Rikesakon määrää pääsääntöisesti poliisi.

Rikesakon summa on vaihdellut aiemmin 10 eurosta 115 euroon teon vakavuuden mukaan. Nyt minimisumma nousee 20 euroon ja maksimisumma 200 euroon.

Rikesakkoja annetaan vuosittain noin 300 000 kappaletta. Niistä on kertynyt valtiolle tuloa noin 20 miljoonaa euroa vuodessa.

Ahkerin tulon kerääjä on ollut peltipoliisijärjestelmä. Oikeiden poliisien antamista rikesakoista yleisimmät johtuvat erilaisista humalassa tehdyistä järjestysrikkomuksista kaupunkialueella.

 

Torstain Savon Sanomissa lista kaikista Suomessa käytössä olevista rikesakoista ja niiden vanhoista ja uusista hinnoista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.