Kadulta löytyi kasa vanhusten terveystietoja

Kuopion keskustasta löytyi lauantaina kadulle leviteltynä kasa kuopiolaisten vanhusten terveys- ja henkilötietoja. Paperit olivat merkintöjen perusteella kotihoidon työlistoja.

Papereihin oli merkittynä 30 kotihoidon käyntiä niin, että listalla oli asiakkaan nimi, kotiosoite ja osan kohdalla myös merkintä avaimesta ja ovikoodista.

Nimen eteen oli listattu kotihoidon toimenpiteet kuten alapesu, mielialan seuranta, housuvaipan vaihto tai lääkkeiden anto.

Samassa paperinipussa oli yhden lähihoitajan työvuoro-ote, jonkun parkkisakko, erilaisia vanhusten hoitoon liittyviä yleisiä ohjeita sekä baarikuitteja aiemmilta viikoilta. Savon Sanomat ei löytänyt numerotiedustelusta puhelinnumeroa papereissa nimeltä mainitulle hoitajalle.

Tiedossa ei ole, olivatko paperit pudonneet joltain kadulle vai oliko ne laitettu sellaisenaan paperinkeräysastiaan, josta ne olisivat päätyneet ulos kadulle talojen seinustalle. Taloyhtiöiden keräysastiat ovat 10–20 metrin päässä papereiden löytöpaikasta.

Kuopion kaupungin mukaan kaupunki selvittää, miten tietoliuskat ovat päätyneet luvattomaan paikkaan.

–·Kyse on vakavasta virheestä. Näin ei saisi käydä, palvelualuejohtaja Markku Tervahauta Kuopion kaupungin terveydenhuollon ja perusturvan palvelualueilta sanoo.

– Sosiaali- ja terveydenhuollossa tietosuoja-asiat ovat kaikkien tiedossa jokaista työntekijää myöten. Pelisäännöt on käyty läpi.

Tervahauta sanoo, etteivät hoitajat saa hävittää arkaluontoisia tietoja sisältäviä listojaan laittamalla niitä tavalliseen jäteastiaan sellaisenaan.

–·Kaupungin toimipisteissä on silppurit sekä ostettuna palveluna astioita, joiden kautta tällaiset paperit voi hävittää. Henkilökunta on ohjeistettu käyttämään niitä.

–·Mahdollista on silti inhimillinen virhekin. Kotipalveluiden henkilökunta liikkuu ja joskus papereita voi pudota, Tervahauta pohtii.

 

Aiheesta lisää sunnuntain Savon Sanomissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kadulta löytyneet paperit liittyvät varkauteen