Kahdeksan kuntaa haluaa vaihtaa sote-aluetta

Viiden suuren sote-alueen rajat voivat vielä muuttua. Kahdeksan kuntaa on ilmoittanut haluavansa vaihtaa alueelta toiseen, kerrotaan sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Lahti sekä sen lähikunnat Pukkila ja Kärkölä haluaisivat siirtyä Tampereen alueelta Helsinkiin. Tampereen alueelle halajavat lännestä Karvia, Jämijärvi ja Punkalaidun, sekä idästä Keuruu ja Uurainen.

Sote-lakiesitystä valmisteleva parlamentaarinen ohjausryhmä päättää, sallitaanko kuntien vaihtaa aluetta.

Sosiaali- ja terveysministeriö on puinut kuntien siirtymishaluja ja kirjoittanut ohjausryhmälle muistion, jossa analysoidaan siirtymisiä, sanoo osastopäällikkö Kirsi Varhila ministeriöstä. Muistion sisältö ei ole julkinen.

Jos perusteet ovat järkeviä, alueiden rajalla sijaitsevan kunnan siirtymishalu todennäköisesti tyydytetään, Varhila arvioi. Ainoan muuttohaluisen suuren kaupungin eli Lahden siirtyminen etelään on kuitenkin hankala ratkaistava. Tämä paisuttaisi Helsingin sote-alueen, joka on muutenkin väestömäärällisesti suurin, vielä suuremmaksi. Lisäksi Lahden naapurikuntia ei voi pakottaa siirtymään. Tämä rikkoisi seudun kokonaisuuden, Varhila arvioi.

Keskellä Keski-Suomea sijaitseva Uurainen haluaa loikata Kuopion alueelta länteen, mitä Varhila ihmettelee.

- Silloin jää pohtimaan sitä, että mitähän kunnan päätöksenteossa on ihan oikeasti pohdittu, kun on esitetty toista aluetta. Ellei ole ajatuksena, että siinä ne muutkin naapurikunnat välistä ovat suuntautumassa toiselle alueelle.

Varhilan mukaan muuttoa tarkastellaan kokonaisuutena, muun muassa kuntalaisten asiointisuuntia, meneillään olevia kuntaliitosselvityksiä ja päättäjien perusteluita.

- Jos se rikkoo pahasti esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen toiminnallisen kokonaisuuden, sitten joudutaan harkitsemaan, onko se järkevää.

Jos kunnan siirtymätoive tyrmätään, kunta voi valittaa asiasta, Varhila sanoo.

- Ei tämä ole kiveen iänkaikkisesti hakattua, vaan kunta voi jatkossakin esittää vaihtamista toiseen alueeseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.