Kuopion huumetutkinta: Rikosepäilyjen syynä kiista kahden hasiskilon tutkinnasta

Poliiseilla on ristiriitainen käsitys siitä, tutkittiinko Kuopioon myytäväksi hankittu hasiserä asianmukaisesti vai ei. Savon Sanomien tietojen mukaan kyse on noin kahden kilon hasiserästä pääkaupunkiseudulta Kuopioon 2010–2012.

Niin kutsuttu Aarnio-tutkintaryhmä epäilee Kuopion poliisiaseman kahta huumepoliisin esimiestä törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Kahden muun työntekijä-asemassa olevan poliisin rikosepäily lieveni jo tutkinnan aikana virkavelvollisuuden rikkomisiksi (SS 28.11.).

– Jos törkeä huumausainerikos jää tutkimatta, siitä seuraa merkittävä etu epäillylle henkilölle. Tutkinnan kohteena on se, kenen olisi pitänyt asia tutkia ja miksei sitä tutkittu, Aarnio-tutkintaryhmän tutkinnanjohtaja, kihlakunnansyyttäjä Jukka Haavisto selvittää.

Kolme ihmistä sai tuomion Kuopion casessa

Savon Sanomien tietojen mukaan kyse on tapauksesta, jossa paikallispoliisi tavanomaisen valvonnan yhteydessä törmäsi epäiltyyn huumekauppaan ja alueen huumepoliisi alkoi tutkia sitä alkuvuonna 2012 Kuopiossa.

Poliisi selvitti, että kuopiolainen mies oli ostanut kaksi kiloa hasista ja myynyt eteenpäin 20 000 eurolla. Miehen poika jäi kiinni piiloteltuaan kellarissaan isänsä huomattavia käteisvaroja. Lisäksi miehen silloinen naisystävä oli mukana asiassa.

Poliisi tutki jutun ja Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi 54-vuotiaan miehen, 22-vuotiaan naisen ja 33-vuotiaan miehen rangaistuksiin. Poliisi sai takavarikkoon myös merkittävän rahamäärän.

Tutkinnassa ei tullut ilmi mitään epäselvyyksiä, vaan poliisi katsoi selvittäneensä epäiltyjen tekemisiä hyvin usean vuoden ajalta ja tutkinta johti tekijöiden saamiseen rikosvastuuseen.

Entä alkuperä?

Hasistutkinnassa 2012 poliisi epäili, että huumausaineet saattaisivat olla peräisin 42-vuotiaalta helsinkiläisnaiselta. Varmuutta tästä ei ollut.

Naisella on vankka huumerikostausta 1980-luvulta asti ja edesmenneen miehensä, tunnetun huumerikollisen, vuoksi kytkentöjä myös Kuopion seudulle. Viimeksi Pohjois- ja Etelä-Savon poliisit käräyttivät hänet huumerikoksista muutamia vuosia aiemmin.

Nyt Kuopion poliisi ilmoitti naiseen kohdistuvista epäilyistä Helsingin huumepoliisille. Kuopion poliisi jäi käsitykseen, että naisen mahdollinen liittyminen hasiksen levitykseen tutkitaan Helsingissä eli joko Helsingin huumepoliisissa itse tai pääkaupunkiseudun poliisiyksiköiden keskenään sopimilla muilla järjestelyillä, joita maakuntien poliisit eivät tiedä.

KRP tutki jo saman henkilön tekemiset

Aarnio-tutkintaryhmän tämänhetkisten epäilyjen mukaan juuri tämä nainen olikin pitänyt jo pitkään yhteyttä Helsingin huumepoliisin entiseen päällikköön Jari Aarnioon.

Naisen epäillään tämän hetken tietojen mukaan olleen rikoskumppani, tietolähde tai muu yhteyshenkilö Aarniolle.

Kun tämä tuli ilmi, nainen oli viime keväänä vangittuna osuudestaan Aarnio-vyyhtiin.

Tutkinnanjohtaja Haaviston mukaan ei ole tullut ilmi epäilyjä, että Kuopion huumepoliisit olisivat tienneet Aarnion nyt epäillystä yhteydestä niin kutsuttuun tynnyrijuttuun eli laajaan hasiksen maahantuontiin Hollannista.

Haavisto ei kuitenkaan halua kommentoida, miten Kuopion huumepoliisit olisivat voineet aikoinaan toimia tilanteessa toisin niin, että eivät olisi nyt itse epäiltyinä.

– Tutkinta on vielä kesken.

Epäillyt pitävät outona touhuna

Epäillyt itse sanovat olevansa yhä enemmän ihmeissään rikostutkinnasta.

– Asetelma on erikoinen. Jälkikäteen meille on selvinnyt, että KRP tutki samalle tapahtuma-ajalle samalle henkilölle liittyvää epäiltyä törkeää huumausainerikosta, jonka tutkinnan he kuitenkin päättivät merkinnällä "ei näyttöä rikoksesta". Tuota tutkintaa teki aikanaan sama tutkintaporukka, joka nyt tutkii meitä, rikosylikonstaapeli Esko Heiskanen Itä-Suomen poliisista sanoo.

Tapahtuma-aikaan ryhmänjohtajana toiminut Heiskanen ihmettelee myös kahden alaisensa yllä yhä riippuvia rikosepäilyjä virkavelvollisuuden rikkomisista, sillä kaksi tutkijaa tekivät tutkintaa niin kuin esimiesten kanssa oli sovittu, eivät itsenäisin päätöksin.

Kaksi esimiestä pitävät omalta osaltaankin rikosepäilyjä aiheettomina, sillä he katsovat tutkintavastuun hasiksen myyntiketjusta jakautuneen yleisesti käytetyllä tavalla eikä heillä ollut syytä epäillä, etteikö Helsingin poliisi haluaisi, osaisi tai ehtisi tutkia rikosepäilyä eteenpäin.

Tutkinnanjohtaja Haavisto katsoo, että jokin tilanteessa on mennyt väärin, kun yhden henkilön osuus on jäänyt tutkimatta.

– Törkeä huumausainerikos on vakava rikos. Sellaisia tilanteita ei saisi olla olemassa, ettei niitä tutkita. Syitä Kuopion poliisien toiminnalle en ryhdy pohtimaan. Kokonaisuutta selvitellään vielä.

Epäillyt poliisit saivat viime viikon lopulla tutustuttavakseen esitutkinta-aineistot omalta osaltaan eli näkivät vihdoin, mistä heitä epäillään. Heillä on ensi viikolle aikaa vastata kirjallisesti epäilyihin.

Sen jälkeen tutkintaryhmä katsoo, onko tarve tehdä jotain lisätutkintaa vai eteneekö asia syyttäjälle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Aarnion epäillään peitelleen jälkiään Kuopio-jutussa

Aarnio-tutkintaryhmä aloittaa tietolähdeselvityksen

Syyttäjä nosti Aarniota vastaan petossyytteet

Puolustus Ylelle: Aarnio kiistää olleensa "Pasilan mies"

Jari Aarnio pysyy vangittuna

Huumepoliisien epäilyn syynä tutkimaton rikosjuttu

Aarniota epäillään 28 rikoksesta, juttu syyteharkintaan

Aarnio-vyyhdin tutkinta viivästyy vielä

Kuopion huumepoliisit muihin töihin